Hírek

2010.11.26. 08:36

Egyszeri adóval legalizálná a külföldre vitt vagyonokat a Bankszövetség elnöke

Egyszeri adófizetés mellett legalizálná a magánszemélyek, cégek vagy offshore vállalkozások által külföldre kivitt vagyonokat Erdei Tamás, aki szerint ez több milliárd eurós bevételt eredményezhetne a költségvetésnek, és ezáltal legkésőbb 2013-ig kiválthatnák a kormány által bevezetett különadókat.

Magyar Nemzet - MTI Eco

A bankszövetség elnöke a Magyar Nemzet pénteki cikke szerint a személyi jövedelemadó, a társasági adó és az áfa szabályainak módosításával teremtené meg annak feltételeit, hogy az elmúlt években külföldre vitt vagyonokat "megfelelő körülmények között" hazahozhassák a magyar gazdasági szereplők.

A bankár a lapnak elmondta: kellőképpen vonzó, egyszeri közteherfizetési kötelezettség mellett el lehetne érni, hogy több milliárd eurónyi külföldön "pihentetett" pénz áramoljon vissza. A külföldre, tipikusan offshore cégeken keresztül kimenekített vagyonok legalizálása azért is érdeke lehet az érintetteknek, mert a kint befektetett pénzekhez csak nagyon költségesen tudnak hozzáférni - fejtette ki.

Erdei Tamás német és olasz példák alapján azt javasolja, hogy a bankszövetség és a kormány közösen dolgozza ki a javaslat megvalósításának jogi feltételeit, amelyek tartalmaznák azt is, hogy az adóhatóság utólag már ne vizsgálhassa a hazahozott pénzek eredetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!