Hírek

2010.11.22. 12:01

Navracsics: A Fidesz erős, független Költségvetési Tanácsot szeretne

A héten tovább folyik a parlamentben a költségvetés általános vitája. Ha a főbb számok már nem is, a részletek okozhatnak még meglepetést.

GCs

Az egyik módosító javaslat például gyakorlatilag ellehetetlenítené a Költségvetési Tanács (KT) működését azzal, hogy 835,5 millióról 10 millió forintra csökkentené a költségvetését. A különbözetből roma tanulók ösztöndíját finanszírozná egy közalapítvány. Az indítványt beterjesztő Varga József képviselő szerint a Fidesznek és a kormánynak is döntenie kell, hogy a cigányság integrációja vagy a KT mellé áll. És bár állítása szerint akcióját senkivel nem egyeztette, a Fidesz frakciója máris jelezte, meg fogja szavazni a javaslatot.

A lépés beleillik azok sorába, amelyekkel a kormánypárt módszeresen igyekszik felszámolni hatalmának maradék fékeit és ellensúlyait. A költségvetés és az adósságpálya fenntarthatóságát vizsgáló KT ugyanis épp a napokban illette kemény kritikával a jövő évi büdzsét. Többen úgy vélik, az Állami Számvevőszék megfelelő szinten át tudná venni a tanács feladatát, ez azonban az ÁSZ jelenlegi szervezeti és személyi felállásában nehezen képzelhető el.

„A Fidesz erős, független Költségvetési Tanácsot szeretne, amely képes ismét hitelessé tenni a magyar költségvetési és gazdaságpolitikát” – mondta még 2008 őszén Navracsics Tibor akkori frakcióvezető. Most ezt az intézményt akarja ugyanez a párt cinikus indokkal lerombolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!