Hírek

2010.12.28. 14:29

Az elektronikától az autókig minden drágulhat jövőre

A kínai kormány jövőre tovább szigorítja a ritkaföldfémek exportját: a kedden ismertetett adatok szerint 31 vállalat 14 446 tonna kivitelére kapott engedélyt első körben, ez 11 százalékkal kevesebb, mint amennyit tavaly az első körben erre az évre kiadtak. A továbbiakban is várható még szigorítás, mivel a kormány évente általában kétszer ad ki engedélyeket.

MTI Eco - Világgazdaság Online

ína fedezi a világ ritkaföldfém felhasználásának 97 százalékát, és a pekingi vezetés 2005 óta folyamatosan szigorítja a 17 különböző fémből álló ásványcsaládra vonatkozó kiviteli szabályokat. Az idei évre a 2009-esnél 40 százalékkal alacsonyabb exportkvótát határoztak meg a ritkaföldfémekre, nagy riadalmat keltve a felhasználók körében: vámhivatali adatok szerint Kína az idei első kilenc hónapban 32 200 tonna ritkaföldfémet exportált, ennek felét Japánba.

Mint arról beszámoltunk, ugrásszerűen emelkedett a ritka földfémek ára az elmúlt hónapokban a kínai kormány intézkedéseinek hatására. Júliusban a kommunista ország 72 százalékkal csökkentette export kvótáját és kínai médiajelentések szerint a következő évben további 30 százalékkal mérsékli az ilyen anyagok exportját.

Ritka földfém alatt tizenhét különböző, a többi fémhez képes kis mennyiségben fellelhető elemet értünk, amelyeket számtalan területen alkalmaznak a félvezetőgyártástól az autóiparon át a szélturbinákig. Ezeknek a különleges tulajdonságú fémeknek 90 százalékát a jelen állás szerint Kína birtokolja.

Az ilyen anyagokkal dolgozó cégek már októberben készlethiányról és aránytalanul magas árakról számoltak be. Ha a tendencia folytatódik, számos elektronikai termék ára emelkedhet, illetve gondok jelentkezhetnek az autógyártásban is, ahol nagyobb mennyiségű földfémet használnak többek között a szervókhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!