Hírek

2010.12.16. 12:57

Kifizetik a válság előtti bónuszokat - Ismét botrány előtt a Goldman

A Goldman Sachs felsővezetői összesen mintegy 111,3 millió dollár értékben kapnak a jövőben értékpapírokat, a tavalyról és a 2007-ről elmaradt bónuszkifizetéseket pótolva.

Bloomberg - Világgazdaság Online

Lloyd C. Blankfein, az 56 éves elnök-vezérigazgató mintegy 24,3 millió dollárt kap januárban, a december 14-i záráskor érvényes részvényár alapján, míg Gary D. Cohn, az 50 éves cégelnök mintegy 24 millió dollárhoz jut.

Jeanne Branthover, a Boyden Global Executive Search New-York-i fejvadász cég ügyvezető igazgatója szerint a januári bónuszkifizetések valószínűleg különböző reakciókat váltanak ki az emberekből. "A közvélemény felháborodik. A Wall Streeten dolgozók pedig izgatottak lesznek, amiért még mindig lehet pénzt keresni a Wall Streeten, és még mindig van értelme keményen dolgozni."

A fejvadász a Bloombergnek nyilatkozva hozzáteszi, hogy a szakma egy része visszatekintve elgondolkozik azon, ki szabad-e fizetni ezeket az összegeket, tekintve a válságot és a bankmentő csomagokat. Ugyanakkor a prémiumokat korábban szerződésben rögzítették, így most csak abban reménykedhetnek, hogy a jövőben nem kerül sor ilyen jutalmazásra.

A Goldman Sachs 2009-ben bejelentette, hogy harminc felsőszintű menedzsere csak át nem ruházható részvényeket kap prémiumként, de az idei évben erről nem esett szó. Ellenben a pénzintézet az év első kilenc hónapjában 13,1 milliárd dollárt tett félre bónuszokra, ez a teljes állományra kivetítve fejenként 370 706 dolláros (77 millió forint) prémiumot jelent. Tavaly ez az összeg 527 192 dollár volt. A Goldman a válság óta 10 milliárd dolláros állami segélyt kapott és eddig 550 millió dollárt fizetett ki az amerikai pénzügyi felügyeletnek a jelzáloghoz kapcsolt befektetések eladásával kapcsolatos csalási ügyek rendezése érdekében.

A most kiosztandó részvények 90 százalékát meg kell tartaniuk a menedzsereknek, méghozzá azért, mert az a kikötés része a Warren Buffett által 2008 megkötött megállapodás része. A milliárdos akkor, a válság csúcsán 5 milliárd dollár értékben vásárolt Goldman részvényeket, kiugróan magas hozamért cserébe. Egyébként a cég Buffett feltételétől eltekintve is elvárja a cégvezetőktől, hogy a prémiumként kapott részvények 75 százalékát megtartsák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!