Hírek

2010.12.15. 06:00

Kötelező pihenőnap lenne a vasárnap

Nem csupán a nagyobb boltok nyitva tartását korlátozná, hanem szinte minden vasárnapi munkát is a KDNP egy új törvényjavaslatával.

Sztojcsev Iván

A munkavállalók szabad vasárnapjáról szóló elképzelés már régóta a kereszténydemokraták kedvelt témája, most reális azonban először a lehetőség, hogy 2012-től valóban törvényerőre emelkedjen.
Változás a korábbi elképzelésekhez képest, hogy a tervezet nem csak a kereskedelmet szabályozná: fő szabályként tilos lenne minden vasárnapi munka. Kivételt csupán a kiskereskedelem, a sport, a művészet, a vendéglátás jelentene, az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások, valamint természetesen az élet- és vagyonvédelem.

A javaslat kereskedelemmel foglalkozó része a kisebb és közepes méretű üzleteket támogatná, hiszen 280 négyzetméteres alapterület alatt bármelyik bolt kinyithatna vasárnap is. Szintén mentesülnének a tilalom alól a vendéglátóhelyek, a benzinkutak, az édesség- és virágboltok, valamint minden olyan üzlet, amely vasúti vagy buszpályaudvaron, illetve repülőtéren van. Az összes többi cég az év negyven vasárnapján köteles bezárni, tizenkettőn kinyithatnak. A plázáknak nem kellene bezárniuk, csupán az ottani legnagyobb boltok nem lehetnének nyitva.

A 280 négyzetméteres korlát a legkisebb üzleteken kívül azokat a kereskedelmi láncokat érintheti jól, amelyek több kisméretű boltot tartanak fenn országszerte. A megítélés azonban még köztük sem teljesen egyértelmű: Dienes Zoltán, az így valamelyest előnybe kerülő CBA nemzetközi igazgatója úgy nyilatkozott, jó ötlet a korlátozás, de a 280 négyzetméter talán kicsit nagy. Elmondta azt is, hogy nem tervezik az öszszes kisebb üzletüket kinyitni vasárnaponként, erre ott lenne igazán szükség, ahol egyébként komoly problémák lennének a forgalommal. Arra viszont szerinte mindenképp alkalmas a javaslat, hogy szabályossá tegye a foglalkoztatást, s reálisnak tartja, hogy a hétnapi fogyasztást hat nap alatt realizálják.

A nagyobb üzletláncok azzal érvelnek a tervezet ellen, hogy a kereskedelem egy szolgáltatás, amelyet akkor kell biztosítani, amikor a vásárlók igényt tartanak rá. A heti forgalomnak az Auchanban 10-12, a Tescóban 12 százaléka jut vasárnapra – informáltak a két cég kommunikációs vezetői. A Tesco képviseletében Iglódi-Csató Judit hozzátette: diszkriminatív a méretkorlát, ráadásul azok az üzletek maradhatnak nyitva, amelyek most gyakran nem jelentik be az alkalmazottaikat. Az Auchantól Gillemot Katalin pedig azt emelte ki, hogy sok dolgozójuk szívesen vállalja a vasárnapi munkát az érte járó pótlék miatt. A kieső munkaidő miatt a Tescónál 10-15 százalékos leépítés lehet, ha bevezetik a törvényt – az Auchannál ennyire számszerűsítve ez a kérdés még nem merült fel, de azt Gillemot is elismerte, hogy megvizsgálhatják, nincs-e szükség racionalizálásra.






Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!