Hírek

2010.12.20. 07:57

Lázár beismerése - Az önkritika nem a „forradalmárok” erőssége

„Korántsem állítom, hogy az elmúlt hat hónap hibátlan volt, az én munkám sem volt az” – nyilatkozta a delmagyar.hu-nak a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János szavaival maradéktalanul egyet lehet érteni.

GCs

A héten példátlanul intenzív törvénykezési szakasz zárul le, ám annak színvonala igencsak megkérdőjelezhető. Látványosan megnőtt ugyanis azoknak a javaslatoknak a száma, amelyekben bántó jogalkotói hibákat kellett utólag javítani.
A szembetűnő előkészítetlenségnek az egyik oka a megrendelő rögtönzései. Különösen a nemzetgazdasági tárca esetében volt tetten érhető a kapkodás, dacára a kiérlelt stratégiára vonatkozó ígéreteknek. A lobbiérdekek ráadásul még az utolsó pillanatban is átíratták a paragrafusokat, ahogy az a különadóknál történt. A másik magyarázat, hogy a törvényszövegek jó részét egyéni képviselők terjesztették be megfelelő szakmai kontroll és társadalmi egyeztetés nélkül. Az utólag kiderült tévedésekre pedig többnyire agresszív dacreakció volt a válasz, aminek az alkotmány passzusai – és a jogbiztonság – látták kárát.

Mi vár ránk jövőre? „A politikában erény, ha képes vagy megváltoztatni az álláspontodat” – mondta ugyanebben az interjúban Lázár. Ha ez jobb törvény-előkészítést jelent, annak örülhetünk. Csakhogy a frakcióvezető épp két kérdéssel korábban indokolta meg ismét az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését. Hiába, az önkritika nem a „forradalmárok” erőssége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!