Hírek

2010.12.04. 09:28

„Rákosi féle kulák törvények” - A tüntetés a kezdet

Három szakszervezeti konföderáció tart demonstrációt ma a fővárosban, hogy érdemi egyeztetést követeljenek a munkavállalókat érintő kérdésekről, és tiltakozzanak a kormány egyes intézkedései ellen, közöttük az egykulcsos szja, a 98 százalékos különadó és a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése ellen.

MTI Eco

A demonstrációt a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezeti Szövetség (ASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szervezte, továbbá az Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórumot alkotó 16 szakszervezet képviselői is jelezték, hogy részt vesznek a tiltakozáson.

Bár a szakszervezetek egyes követeléseivel egyetértenek, a demonstráción azonban nem vesznek részt a LIGA és a Munkástanácsok szakszervezetei. A LIGA Orbán Viktorral akar tárgyalni a szerintük a jogállamisággal összeegyeztethetetlen és a munkavállalók számára hátrányos kormánydöntések megváltoztatásáról.

A demonstrációt szervező szakszervezeti konföderációk a munkavállalókat érintő kérdésekben egyeztetést, "igazmondást" és az eddig meghozott intézkedések egy részének felülvizsgálatát várják a kormánytól. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a demonstrációt bejelentő sajtótájékoztatón legalább inflációkövető bértarifa emelést követelt, a 98 százalékos különadóról pedig úgy vélekedett: ha a kormány csak fél órát tárgyalt volna a szociális partnerekkel a kérdésről, nem születhetett volna meg a "Rákosi féle, kulák-törvényeket" idéző jogszabály.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a jogbiztonságot látta veszélyben annak tükrében, hogy mint mondta minden alapérték azonnal megkérdőjelezhető a kétharmad birtokában.

Az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke, Borsik János pedig azt hangsúlyozta, hogy a szombati demonstráció az első lépése lehet egy olyan sorozatnak, amely a megfelelő párbeszédre kényszeríti a kormányzatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!