Hírek

2011.01.15. 10:13

Andy Vajna lesz a filmszakmáért felelős kormánybiztos

A nemzeti filmszakma megújítása érdekében kormánybiztos lesz Andrew G. Vajna magyar származású amerikai filmproducer - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkársága pénteken az MTI-vel.

MTI

Andrew G. Vajna feladata a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása lesz. A kormánybiztos munkáját a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium segíti majd - írták közleményben.

A nemzeti filmszakma kormánybiztosa felméri, elemzi, értékeli a mozgóképszakma jogi, gazdasági és intézményi feltételrendszerét. Javaslatot tesz ezek módosítására, beleértve a támogatási rendszer átalakítását és annak intézményi rendszerét. Kidolgozza az állami és közalapítványi tulajdonban lévő filmstúdiók és filmgyártási infrastruktúra hatékony hasznosítását, valamint javaslatot tesz a filmszakma hosszú távú fejlődését biztosító képzési rendszer kialakítására.
 
Feladatkörébe tartozik, hogy részt vegyen a filmszakmát és az audiovizuális politikát érintő kormányzati döntések előkészítésében, és az ilyen jellegű kormányzati előterjesztéseket véleményezze.

A kormány célja, hogy a nemzeti kulturális örökség részét képező hazai mozgóképkultúrát tisztességes körülmények között megőrizze és fejlessze.
 
A kormány korábban áttekintette az általa alapított alapítványok és közalapítványok működését. Döntött egyebek mellett a Magyar Történelmi Film Közalapítvány megszüntetéséről, amelynek feladatait központi költségvetési szerv, illetve egyéb közfeladatot ellátó szerv fogja végezni a jövőben. A felülvizsgálatokat követően a kormány elrendelte a Magyar Mozgókép Közalapítvány soron kívüli ellenőrzését, az elmúlt években felmerült felelőtlen vagyongazdálkodás és az állami támogatások aggályos felhasználása miatt - áll a közleményben.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!