Hírek

2011.01.27. 11:48

Árvízadót vezet be Ausztrália

Julia Gillard ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az országban új adót vezetnek be az árvíz okozta károk enyhítésére.

BBC - Világgazdaság Online

Az újjáépítés költsége ugyanis 5,6 milliárd ausztrál dollárra rúg. A július 1-jtől kivetendő és 12 hónapon át érvényes adót azok fizetik majd, akiknek a keresete legalább 50 ezer ausztrál dollár (10 millió forint) évente. Az adó alól természetesen mentesülnek azok, akiket érint az árvíz – jelenti a BBC.

Az 50 -100 ezer ausztrál dollár között keresők fél százalékos adót fizetnek, a szint felett az adó mértéke 1 százalékos lesz. A minisztérium tervei szerint 1,8 milliárd ausztrál dolláros bevételt hoz majd a most kiventendő járulék.

Gillard szerint a pénzügyminisztérium előzetes becslése alapján az ausztráli GDP az idei pénzügyi évben mintegy fél százalékponttal csökken az árvíz miatt. A miniszterelnök azt is jelezte, hogy késleltetik, illetve csökkentik az infrastrukturális beruházásokat, és ezzel 675 millió ausztrál dollárt takarítanak meg. Erre szükség is van, tekintettel arra, hogy az állam azonnali, 2 milliárd ausztrál dollárra rúgó segélyt ad az árvíz által leginkább sújtott, Queensland államnak.

Az Ausztráliában pusztító árvíz akár 13 milliárd ausztrál dollárral csökkentheti az ország GDP-jét, súlyosabb kárt okozva az ország gazdaságnak, mint a Katrina hurrikán az Egyesült Államoknak – véli Stephen Walters, a JP Morgan befektetési bank vezető közgazdászának. Szerinte az élelmiszerárak a következő hónapokban akár 30 százalékkal is emelkedhetnek, ennek pedig az ázsiai árakra is hatása lehet.

Az árvíz sújtotta Queensland régió a világ egyik legnagyobb cukornád és búza exportőre, a legnagyobb felvásárlók pedig Ázsiában találhatóak. John Rolfe, a Queensland Central University közgazdásza az AFP-nek elmondta: az árvíz rövid távon a szénipart és az alapanyag-exportot sújtja majd, de a gazdaságra gyakorolt hatása évekig érezhető lehet.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!