Hírek

2011.01.12. 08:05

Belvíz: pályáznak a közmunkásokra

A vízügyi igazgatóságok és a vízi társulatok több ezer közmunkásra pályáznak a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a közfoglalkoztatottak várhatóan a hónap végén állhatnak munkába.

BL

Jelenleg a 360 ezer hektárt is meghaladja a belvízzel elöntött területek nagysága az országban, és az elkövetkezendő napokban, hetekben várhatóan további gondokat okoz az olvadás. Hamarosan 400 ezer hektárnál is nagyobb területen fog állni a belvíz, ha az időjárás csapadékosra fordul, ez még tovább nőhet – mondta el a Világgazdaságnak Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője. A jelenlegi helyzet az 1999–2000 telén tapasztaltakhoz mérhető problémát okoz.

Január végéig, azaz addig, amikor már megkezdődhet ez a fajta közmunka, átcsoportosítással és alvállalkozók bevonásával igyekeznek kezelni az akut helyzetet. Az ár- és belvízvédekezés együttesen napi 150 millió forintot emészt fel, csak a belvízvédelem munkálatai több mint 600 millióba kerültek az új év kezdete óta eltelt napokban. A védekezés érdekében a Duna vízgyűjtőjén működő vízügyi hatóságoktól embereket és eszközöket csoportosítottak át az igazán belvizes alföldi területekre.

A mostani állapotok között erőgépekre van szükség, gépesítve kell a legfontosabb belvízelvezető árkokat kitisztítani, csak később következhet az emberi erőforrás nagyarányú bevonása, a rendszer átalakítása – nyilatkozott lapunknak Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Bár az új közfoglalkoztatási rendszerben egy önkormányzat csak négy órában foglalkoztathatja a közmunkásokat, jelenleg ez nem jelent gondot, hiszen az elöntött területekre amúgy is csak lánctalpas járművekkel lehet rámenni – hangsúlyozta.

Megerősítette: a kormányzat célja, hogy a jövőben több ezer közfoglalkoztatottnak adjanak munkát az árvíz- és belvízvédelemben, és közülük a rátermetteket a későbbiekben munkaszerződéssel, közalkalmazottként foglalkoztassák tovább. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!