Hírek

2011.01.18. 14:04

Brazíliából hozták haza a Hégető Honorka haláláért felelős férfit

Másfél év fogva tartás után Brazíliából hoztak haza kedden egy körözött magyar férfit, aki tíz éve ittasan halálos közúti balesetet okozott.

MTI

A 36 éves férfit is szállító menetrend szerinti járat kedden kora délután szállt le a Ferihegyi repülőtéren. A férfi 2001. június 3-án Alsóörs közelében az általa ittasan vezetett személyautóval kisodródott, betonfalnak ütközött, majd a jármű utasával együtt kirepült az autóból. A 30 éves utas, az RTL klub riportere, Hégető Honorka a kórházba szállítás után meghalt.

Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a repülőtéren, a tavaly augusztus 4-én Rio de Janeiróban elfogott férfi átadásakor elmondta: D. G. 2004-ben hagyta el az országot. Távollétében a Veszprém Megyei Bíróság börtönbüntetésre ítélte. A két ország között nincs kiadatási egyezmény, és korábban soha nem hoztak haza Brazíliából nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vett magyar állampolgárt.
 
A férfit, akit müncheni átszállással, megbilincselve hoztak haza a rendőrök, a budapesti Gyorskocsi utcai fogdába szállították, majd szerdán a Veszprém Megyei Bíróság elé állítják, mert ügyében a megyei hatóság halált okozó ittas járművezetés büntette miatt hozott jogerős ítéletet.
 
Az ORFK szóvivője arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy D. G. milyen büntetést kapott, illetve a másfél éves brazíliai fogva tartása beleszámíthat-e ítéletébe, mondván, ez az ügy már nincs rendőrségi szakban.
 
Az autóbalesetben életét vesztett riporter emlékére alapítványt és róla elnevezett Hégető Honorka-díjat hoztak létre; az elismerésre minden évben azok a riporterek pályázhatnak, akik kisebbségekkel, illetve hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó riportokat készítenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!