Hírek

2011.01.06. 10:25

Dagad a dioxinbotrány: kártérítést követelnek a gazdák

A Németországban kirobbant dioxinbotrány nyomán a Német Mezőgazdasági Teremlők Szövetsége (DBV) megerősítette, hogy az érintetteket kártalanítani kell.

DPA - Világgazdaság Online

"Aki kárt okozott, annak fizetnie is kell" - hangoztatta Helmut Born, a DBV főtitkára a berlini Tagesspiegel lapnak nyilatkozva. "Minden bizonnyal panasszal élünk a szennyezett állati takarmányt forgalmazó üzemeknél" – közölte a főtitkár. Born becslése szerint csupán egyetlen érintett és bezárt farm számára ez igen hamar 10-20 ezer eurós forgalomkiesést jelent majd.

Közben a dioxin-botrányba keveredett takarmányforgalmazó cég, a Harles und Jentsch szerint  egyedi esetről van szó. A cég székhelyén, Uetersenben és az egyik leányvállalatánál, az alsó-szászországi Böselben tartott razziák során a hatóságok számos dokumentumot foglaltak le. A böseli üzemben egyébként "bűnös üzelmeket" fedeztek fel az alsó-szászországi fogyasztóvédelmi hatóság elnöke szerint. A keverő üzem, amely a dioxinnal szennyezett zsírt belekeverte az állati takarmányba, és továbbadta feldolgozásra más üzemeknek, illegálisan működött, ezért nem is ellenőrizték – jelenti a DPA hírügynökség.

Mint arról tegnap beszámoltunk, az említett német cég biodízelgyártásból származó melléktermékeket használt a gyártáshoz. A szója- és repceolaj maradékot értékesítő cég azonban már közölte, hogy a termékei csak kenőanyagok gyártására használhatóak, élelmezési célokra alkalmatlanok.

Az Európai Bizottság ismeretei szerint mintegy 136 ezer darab, Németországból származó, dioxinnal fertőzött tojást dolgoztak fel az alsó-szászországi élelmiszeriparban. Ezek a tojások nem kerültek a kereskedelembe - jelentette ki John Dallinak, az EU fogyasztóvédelmi biztosának szóvivője. Németországban eddig mintegy ezer farmot zártak be és csaknem tízezer tyúkot vágtak le a fertőzés miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!