Hírek

2011.01.19. 06:45

Nem használjuk az ATM-eket

Megtorpant az elektronikus fizetési forgalom Magyarországon

GIJ

Az utóbbi években folyamatosan nőtt ugyan a bankjegykiadó automaták száma Magyarországon, kihasználtságuk azonban 2008 óta csökken. Az akkor kezdődő válság óta az automaták telepítése is lelassult: 2008 végéig négy esztendő alatt 40, azóta viszont másfél év alatt csak 4 százalékkal nőtt a számuk. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2010 első fél évének a végén 4806 készülék üzemelt az országban.

Az új automaták üzembe helyezésének a lassulását indokolja, hogy 2009-ben 3,3 százalékkal csökkent a készpénzfelvételek száma és 4,5 százalékkal a felvett összeg nagysága. Az elmúlt esztendő első félévi adatai alapján tavaly várhatóan ennél kisebb mértékű csökkenés volt az automaták kihasználtságában.

A bankkártyahasználóknak a pénzkiadó automatáktól történő elfordulását csak részben magyarázza, hogy folyamatosan nőtt a plasztikkal történő vásárlások száma, mert az így költött összeg emelkedése tavaly már megtorpant. Ha pedig a készpénzfelvételek és a kártyás vásárlások összegét nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a használati alkalmak száma az utóbbi két évben nőtt, az összesített forgalom viszont csökkent.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!