Hírek

2011.01.23. 17:20

Schiffer: Orbán centralizált demokráciát épít

Orbán Viktor egy olyan centralizált demokráciát kíván kiépíteni Magyarországon, amely korlátok nélkül érvényesíti a többség akaratát, és amely nem tűri az ellensúlyokat - hangoztatta Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezetője vasárnap Szombathelyen.

MTI

 A jelenlegi kétharmados hatalom, "azzal eteti az embereket", hogy a centralizált demokrácia majd gyógyírt ad gondjaikra sérelmeikre, a kormányzat elmúlt kilenc hónapban folytatott társadalom- és gazdaságpolitikája azonban árulkodó - mondta egy osztrák és magyar zöldszervezetek számára rendezett regionális fórumon, ahol a belpolitikai helyzetről fejtette ki véleményét.

Az elmúlt hónapokban csökkentették a tőkejövedelmek adóját, intézkedéseikkel a gazdagabb nagycsaládoknak kedveznek, nyíltan a középosztályt részesítik előnyökben, a hajléktalanság kérdését viszont rendészeti eszközökkel próbálják megoldani - fűzte hozzá.
 
Mint mondta, ebbe a centralizált demokráciába nem fér bele, hogy az állampolgár, ha a zsebében "kutakodnak", közvetlenül forduljon az Alkotmánybírósághoz, de nem fér bele a sztrájkjog eddigi gyakorlása és a társadalmi kontrollt jelentő nyilvánosság ellenőrzés nélküli működése sem.
 
Nem arról van szó, hogy itt január elsejétől nem lehet leírni egy bíráló szót sem, hanem arról, hogy a médiatörvényben vannak olyan regulák, amelyekhez hasonlóhoz a Kádár-korszakban már hozzászokhattunk; ezeket a regulákat senki nem veszi igazán komolyan, de ezek a regulák alkalmasak arra, hogy a hatalom teljes erejével lesújthasson, ha valaki igazán veszélyessé válik - fejtette ki Schiffer András.
 
Hasonló szabályozás lépett életbe az állami alkalmazottakra is, akik esetében bármikor indoklás nélkül meg lehet szabadulni attól, aki a hatalomnak nem tetszik - tette hozzá.
 
Schiffer András szerint mindezek ellenére nem lehet azt állítani, hogy Magyarországon egy diktatórikus rendszer alakult volna ki, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a kétharmados felhatalmazás demokratikus választások eredményeként született, és más országokban, például Olaszországban és Franciaországban is vannak a hatalomgyakorlásnak olyan elemei, amelyeket kiragadva túlzó bírálatokat lehetne megfogalmazni.
 
Az LMP frakcióvezetője szerint túlzás, ami az elmúlt hetekben Magyarországgal kapcsolatban a nemzetközi sajtóban megjelent, noha az Európai Parlamentben elhangzott bírálatok nagy része jogos, nem lehet Magyarországot olyan országgal egy lapon említeni, ahol antidemokratikus rendszer működik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!