Hírek

2011.02.15. 13:52

Alkotmányban a nyugdíj, egyéni számla a tb-n belül

2012 tavaszán létrejöhet a társadalombiztosítási (tb) egyéni számla. A kormány szándéka, hogy az új alkotmányban is rögzítve legyen a nyugdíjhoz való jogosultság, illetve a rendszer egyes pillérei is megjelenjenek az alaptörvényben.

(MTI)

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításáról szóló törvénymódosításhoz nyújtotta be a gazdasági bizottság azt az indítványát, amelyben kezdeményezi: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az általa kezelt és nyilvántartott adatokat 2011. december 1-től legkésőbb 2012. március 31-ig adja át az egyéni számla alapját képező egyéni nyugdíjnyilvántartás kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek.



Az erről szóló módosító javaslatot kedden tárgyalta meg és fogadta el a parlament gazdasági és informatikai bizottsága. A javaslat pontosan meghatározza az egyéni számla tartalmát. Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke a vitában azt mondta: a módosító indítvánnyal megteremtik az alapját annak, hogy a későbbiekben létrejöjjön a tb-n belül az egyéni számlavezetés. Emlékeztetett, 2002 előtt elindult az egyéni számla bevezetésének előkészítése. Szerinte fontos, hogy ehhez újra visszatérnek.

Selmeczi Gabriella (Fidesz) nyugdíjvédelmi megbízott, a törvénymódosítás előterjesztője annyit tett hozzá: régi ígéretet váltanak be; a nyugdíjbiztosító ezzel a törvényi felhatalmazást kap arra, hogy egyéni számlát alakítson ki és kezeljen.

Az ellenzék részéről Kovács Tibor (MSZP) azt kérdezte, hogy miért lesz jó az állampolgároknak, ha lesz egyéni számlájuk, miközben a nyugdíjuk mértéke nem függ attól, mekkora összeget tartalmaz a számla. Józsa István (MSZP) szerint aggályos, hogy csak nyilvántartási rendszer, nem biztosítási jogviszony jön létre. Rogán Antal szerint az egyéni számlavezetés megalapozza annak lehetőségét, hogy a későbbiekben az állami nyugdíjrendszeren belül a nyugdíj kiszámításánál a számlán lévő összeget figyelembe lehessen venni.

Selmeczi Gabriella elmondta: az egyéni nyilvántartás mellett létrejövő egyéni számlarendszerben az emberek követni tudják majd, hogy mennyi befizetésük van, és miként alakul a szolgálati idejük. Megismételte, a kormánynak az a célja, hogy az állampolgárok érdekeltek legyenek a kötelező járulékok feletti befizetésekben, amelynek alapja a  mostani javaslatban szereplő egyéni nyilvántartás, számla. Selmeczi hozzátette: szeretnék az alkotmányban is rögzíteni a nyugdíjhoz való jogosultságokat és annak egyes pilléreit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!