Hírek

2011.03.03. 10:00

Átadták a Fonogram zenei díjakat

Ákos, Kowalsky meg a Vega, a Bin-Jip, Nikola Parov és a Rendhagyó Prímástalálkozó című produkció is Fonogram-díjat kapott a magyar zenei gálaesten szerdán a Millenáris Teátrumban.

MTI

Az év hazai dala Tabáni István Gyönyörű szép című száma lett, az életműdíjat Szörényi Levente és Bródy János kapta. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) és az Előadóművészi Jogvédő Iroda által közösen rendezett díjátadón tizenhét különböző hazai, valamint öt külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat. Az év hazai daláért folyó versenyben a közönség szavazatai döntöttek.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma Ákos A katona imája című korongja (kiadó: Fehér Sólyom) lett, a hazai modern pop-rock album kategóriában Kowalsky meg a Vega Ötcsillagos című lemeze (Alexandra Records) futott be, az év hazai alternatív albumának a Bin-Jip Enter (LAB6) című CD-jét választották.

Az év hazai elektronikus zenei produkciójának a Compact Disco (CLS Music) bizonyult, az év hazai hard rock vagy heavy metál albuma megosztva a Mobilmánia Az út legyen veled (Alexandra Records) és a Wendigo Audio Leash (Hammer Music) című anyaga lett.
 
Az év hazai szórakoztató zenei albuma Mága Zoltán A királyok hegedűse (Tom-Tom Records) című hanghordozója, az év hazai gyermek albuma a Marék Veronika történeteiből, Tallér Zsófia zenéjéből Mórocz Adrienn énekével készült Boribon muzsikál (Universal Music) című munka lett, az év hazai felfedezettje pedig a Holdviola (WM Records).
 
Az év hazai jazz albuma kategóriában a Fekete-Kovács Quintet és a Pannon Filharmonikusok Integro/Grandeur (BMC Records) című CD-je győzött, az év hazai világzenei albuma Nikola Parov Álomidő (Tom-Tom Records) című produkciója, az év hazai autentikus népzenei albuma pedig a Rendhagyó Prímástalálkozó Prímás parádé (Folkeurópa) című anyaga lett.


 
Az év klasszikus komolyzenei albuma Bartók Hegedűversenyének felvétele lett Kelemen Barnabás hegedűművész és a Kocsis Zoltán által vezényelt Magyar Filharmonikus Zenekar előadásában (Hungaroton), az év hazai kortárs komolyzenei albuma kategóriában az Ensemble Linea Plays Eötvös (BMC Records) című CD-je győzött.
 
Az év dalának Tabáni István Gyönyörű szép című dalát (Universal Music) választották, az év közreműködő zenésze Veres Mónika lett.
 
A gálaesten életműdíjat kapott Szörényi Levente és Bródy János, kiemelkedő közreműködő zenészi pályafutásáért Tátrai Tibor gitárost tüntették ki Fonogram-díjjal.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!