Hírek

2011.03.02. 21:08

Öt százalékot csökken a nyelvhasználati küszöb

A szlovák kormány jóváhagyta a 15%-os kisebbségi nyelvhasználati küszöböt.

(MTI)

A mostani 20 százalékról 15 százalékra csökkentené a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt a hivatalos érintkezésben az a törvényjavaslat, amelyet a szlovák kormány szerdán hagyott jóvá. A módosítás értelmében a kisebbséghez tartozó lakosság arányának egy-egy településen elég a 15 százalékot elérnie ahhoz, hogy a hivatalos érintkezésben használhassák a kisebbségi nyelvet. A törvénymódosítást még a parlamentnek is meg kell szavaznia. Ez azonban nem lesz egyszerű, mert a koalíciós Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) már jelezte, hogy nem ért egyet a kezdeményezéssel.

A szlovák kormány jóváhagyta a médiatörvény enyhítését
 
Szlovákiában a jövőben megszűnhet a köztisztviselők, a pártvezetők és a pártok válaszadási joga a velük kapcsolatos, őket érintő sajtócikkekkel, sajtóanyagokkal kapcsolatban. Ezt a hatályos médiatörvény módosításának tervezete tartalmazza, amelyet szerdán fogadott el a szlovák kormány. A módosító tervezetet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.
 
A kormánykoalíciónak ehhez megvan a szükséges többsége. A mai szigorú médiatörvényt, amely nemzetközi bírálatok célpontja volt, még a korábbi, Robert Fico vezette kormánykoalíció idején fogadták el. Az akkori ellenzék - nagyrészt a mai koalíció - ellenezte a törvénymódosítást és nem szavazta meg.
 

(MTI) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!