Hírek

2011.03.28. 08:22

Példát akartak mutatni Galgagyörkön a gyilkosok

Romagyilkosságok vádlottjai egy hónapon át tervezték a galgagyörki támadást, az első rendű vádlottat szerdán hallgatják meg.

MTI

Az ügyészségi vádirat szerint egy hónapon át tervezték a galgagyörki támadást azok a férfiak, akiket hat ember megölésével vádolva állítottak a Pest Megyei Bíróság elé. 

A Pest Megyei Főügyészség pénteken ismertetett vádirata szerint Kiss Árpád Sándor elsőrendű, testvére Kiss István Zoltán és a harmadrendű vádlott Pető Zsolt 2008. június közepén egy televíziós riportműsorból értesült arról, hogy a Pest megyei Galgagyörkön roma és nem roma családok közötti konfliktusok vannak. Mivel egy szerelmi háromszögből kialakult nézeteltérésben az azóta már jogerősen feloszlatott Magyar Gárda is segítséget nyújtott, úgy döntöttek - mivel megítélésük szerint az igazságszolgáltatás nem megfelelően látja el a roma származású bűnelkövetőkkel szemben feladatát, ezért korábbi személyes sérelmeik és romák iránt táplált gyűlöletükből fakadóan saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást - a célpontként kiválasztott település megfelelő eszköz lehet a közfigyelem felkeltésére, és a hatóságoknak is példát mutathatnak.Az ügyészség által közölt vádiratban foglalt támadási helyszíneken a sértettekkel beszélve a távirati iroda tudósítója azt tapasztalta, két és fél évvel a fegyveres lövöldözés után még mindig félnek a helyiek, és az akkori támadás nyomait még ma is viselik a Dózsa György úti lakóházak. A Pest megyei település sértettjei polgárjogi kerestet kívánnak benyújtani a vádlottak ellen, de félnek, hogy bosszút állhatnak rajtuk.

A vádlottak - akik kezdetben még csak hárman voltak, negyedik társuk csak a két utolsó, a tiszalöki és a kislétai halálos sérülésekkel is járó helyszíneken bűnsegédként vett részt - támadásukat "katonai pontossággal" a legapróbb részletekig kidolgozva, minden eshetőségre felkészülve tervezték meg és hajtották végre. Mobiltelefont vásároltak, majd egy héttel később, 2008. június 26-án a testvérpár napközben terepszemlét tartott a településen: Galgagyörk cigánytelepének földúton való megközelítési, majd a menekülés útvonalának lehetőségét kutatták fel. A támadást majd egy hónappal később, július 21-re virradóra követték el: egy ezüstszínű, letakart rendszámtáblájú Opel Astra kombival, Acsa felől, a földúton közelítették meg éjfél előtt a települést, a házak mögötti kerten át az utca közepéig besétálva, az elsőrendű vádlott több száz méterről történő fedezése mellett egy adott jelre féltérdre ereszkedett, és Kiss István tüzet nyitott a lakóházak ablakaira. A házban két család, négy felnőtt és egy ötéves kisfiú aludt, de nem sérültek meg.


Nagyobb térképre váltás

Miután a másodrendű vádlott az öntöltős sörétes fegyverből a tárban lévő hat lőszert kilőtte, Pető Zsolt a megtámadott házzal szemben lévő lakás ablakát vette célba mintegy 30 méterről. Két lövés leadása után kivette az üres töltényhüvelyeket, majd a az udvaron átsétálva kiment az utcára, és újabb két lövés adott le az ablakra. A sértettek, akik tanúként szerepelnek a támadássorozat miatti büntetőügyben, az MTI tudósítójának megmutatták azokat a helyszíneket, ahonnan a lövéseket a vádirat szerint leadhatták, és a 2010. március elsején tartott helyszíni bizonyítási eljáráson, az elsőrendű vádlott Kiss Árpád kihallgatásával is megpróbáltak rekonstruálni.

A galgagyörki romák az MTI tudósítójának azt mondták: a félelem még ma is bennük él, és ezért az egyik család el is költözött a megtámadott házból. Elszenvedett sérüléseik miatt kártérítési pert szeretnének indítani a vádlottak ellen, és ehhez jogi segítséget kérnének, de attól tartanak, hogy a rendőrök nem fogták el az összes elkövetőt, esetleg a felbujtójukat, így bosszút állhatnak rajtuk, vagy „mások folytathatják” a támadásukat. Elmondásuk szerint csak a sajtóból értesültek, hogy megkezdődött a bírósági per, és csak tanúként és nem sértettként kezelik őket. A pénteken kezdődött bírósági per szerdán az elsőrendű vádlott meghallgatásával folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!