Hírek

2011.03.06. 19:37

Tunézia úgy érez, ahogy a magyarok 1956-ban

Tunézia népe úgy érez, ahogy a magyarok érezhettek 1956-ban - mondta az észak-afrikai ország átmeneti kormányának külügyminisztere, Muldi Kefi a magyar EU-elnökségi honlap, az eu2011.hu szerint, amikor csütörtökön Tuniszban tárgyalt Győri Enikővel.

(MTI)

Az EU-ügyekért felelős államtitkár bejelentette, hogy a soros magyar EU-elnökség megkezdte egy demokratikus átmenetről szóló konferencia szervezését. Győri Enikő a megbeszéléseken az EU soros magyar elnöksége nevében kifejezte szolidaritását a tunéziai és más arab nemzetekkel; emlékeztetett arra, hogy Magyarország a két évtizeddel ezelőtti közép-európai demokratikus átmenet miatt is különleges rokonszenvvel viseltetik az észak-afrikai népek szabadságvágya iránt.
 
Az államtitkár a soros magyar EU-elnökség képviseletében, Krisztalina Georgieva humanitárius ügyi uniós biztossal közösen utazott Tunéziába, hogy tárgyaljon az átmeneti kormány képviselőivel és ellátogasson egy táborba a menekültek helyzetének és a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeinek felmérésére.

Győri Enikő a magyar EU-elnökségi honlapnak elmondta: látogatásuk célja a tapasztalatgyűjtés, és annak megvizsgálása, milyen és mennyi segítségre van szükség. "Ahhoz, hogy a humanitárius katasztrófa elkerülhető legyen, kettős segítségnyújtásra van szükség. Mind az uniónak, mind a tagállamoknak ki kell venniük a részüket a munkából" - tette hozzá.
 
Az államtitkár arról is beszélt: a magyar elnökség, ahogy az uniós állampolgárok líbiai evakuálásánál, a továbbiakban is koordinálja az uniós válaszlépéseket. A líbiai magyar nagykövetség hivatalosan is ellátja az EU képviseletét az országban, és folyamatosan egyeztet az Európai Tanács elnökével, Herman Van Rompuyjel. Az elnök március 11-re rendkívüli tanácskozásra hívta össze az állam- és kormányfőket, hogy egyeztessenek a további lépésekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!