Hírek

2011.05.26. 10:35

Vasúti átjárókat ellenőriznek a rendőrök

A MÁV és rendőrség csütörtökön közös ellenőrzéseket tart az ország legveszélyesebb vasúti átjáróiban.

(forrás: MÁV)

A május 20.-i, pénteki Porpác melletti vasúti átjáróban történt baleset ismét ráirányította a figyelmet arra, hogy mennyire veszélyes, ha a gépjárművezetők óvatlanul, kellő körültekintés és a szabályok betartása nélkül hajtanak át a vasúti átjárókon - áll a MÁV közleményében. A MÁV és az Országos Rendőr-főkapitányság nagyszabású kampányba kezdett még áprilisban, hogy felhívja a közúton közlekedők figyelmét a biztonságos közlekedés szabályaira. A kampány a mai napon újabb figyelemfelkeltő akcióval folytatódik: az ország számos pontján, – a leginkább veszélyeztetett átjárókban – a vasút és rendőrség szakemberei tartanak ellenőrzést.

A múlt heti baleset is (amelyben egy kamion a tiltó jelzés ellenére a vasúti sínekre hajtott és összeütközött a közeledő Bz motorvonattal) ismét ráirányította a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a figyelmes és szabályszerű közlekedés a vasúti átjárókban. Az ilyen és ehhez hasonló balesetek megelőzése, a sérülések és anyagi károk mérséklése érdekében május 26-án, csütörtökön ismét közös biztonsági kampánynapot tart a MÁV és az Országos Rendőr-főkapitányság a kiemelt kockázatú vasúti átjárókban.

Az akció keretében a vasúttársaság és a rendőrség fokozott ellenőrzést tart országszerte, a legveszélyesebb útátjárókban. Az akció régiónként négy-öt, Budapesten kettő (összesen 31) közúti-vasúti átjárót érint. A kiválasztott helyszíneken szakemberek ellenőrzik többek között a fénysorompók, csapó rudak és optikák, a vasúti átjárót jelző közúti táblák, útburkolati jelek állapotát és láthatóságát, de kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy a gépjárművezetők betartják-e a vasúti átjáróban történő közlekedés szabályait, az előírásoknak megfelelően közelítik-e meg az átjárókat, illetve figyelembe veszik-e a fénysorompó és az egyéb biztonsági berendezések tiltó jelzését. A sorompóknál várakozó járművezetők figyelmét felhívják a fokozott balesetveszélyre, egy lehetséges baleset következményeire, továbbá az érvényben lévő közlekedési szabályokra.

A kampány keretében, a korábbi áprilisi és a mai akciót követően, az ősz végéig még további három kampánynapra kerül sor.
 
Huszonhét kilométerre jut egy átjáró

Magyarország közúti hálózatának hossza 160 ezer km, amelyen 5807 vasúti átjáró található, így a járművezetők átlagosan 27 km-enként vasúti átjárókon haladnak át. Kiemelten fontos tehát, hogyan közelítik meg a gépjárművezetők a vasúti átjárókat és hogyan haladnák át rajtuk.

A MÁV Zrt. egyike a legbiztonságosabban működő vasúttársaságoknak Európában. Fontos mértéke ennek, a balesetekre vonatkozó mutatók alakulása, ami döntően a vasúti pálya és tartozékai műszaki biztonságának valamint a vasúti pályahálózat biztonságos üzemeltetésének függvénye. A biztonság további kiemelt tényezői: a járművek műszaki állapota, a vasúti személyzet szakképzettsége és a munkavégzés színvonala.

Fontos hangsúlyozni, hogy semmi sem lehet annyira sürgős a közúton közlekedőknek, hogy végül ne érjenek célba. Az elmúlt tíz év alatt több mint 1000 esetben ütközött vonat gépjárművel. A balesetek csaknem 500 halálos áldozatot követeltek. A balesetek megelőzését szolgálja a KRESZ szabályainak teljes körű betartása.

(forrás: MÁV) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!