Hírek

2011.06.15. 09:21

Véget ér a tanév, kezdődik a vakáció

Ma véget ér az idei tanév, csütörtökön megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció. A diákoknak táborok és színes programok ígérnek kikapcsolódást.

MTI

Az idén hivatalosan június 15-én zárul a tanév az ország általános iskoláiban és középiskoláiban, a diákok 183 napot jártak iskolába.
   
Az oktatási államtitkárság korábbi tájékoztatása szerint nappali rendszerben mintegy 1,3 millió diák ült az iskolapadban, emellett a felnőttoktatásban 71-75 ezren vettek részt. A közoktatásban 176.489 pedagógus látta el munkáját a most záruló tanévben.
   
A diákok a csütörtökön kezdődő, két és fél hónapos nyári vakáció alatt nagyon sok tábor és színes program közül válogathatnak. A www.toe.hu honlapon a tábor helyszíne, korosztály és ár szerinti keresőprogram alapján választhatják ki az érdeklődők a legmegfelelőbb programot. A táborokkal összefüggésben évről évre felvetődik, hogy hiányzik a megfelelő jogszabályi háttér.
   
Az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos május végén jelentette be, hogy a táboroztatás feltételeinek törvényi szabályozását kezdeményezi civil szervezetek javaslata alapján.
   
Mihalovics Péter kiemelte: jelenleg nincsenek szabályozva a táboroztatás műszaki, egészségügyi, pedagógiai, mentálhigiénés feltételei. A miniszteri biztos a táboroztatás keretrendszerének tervezetét a civilekkel együttműködve az őszre készítené el, így jövőre már az új szabályok alapján lehetne táborokat szervezni. A törvényben tisztáznák az alapfogalmakat is, vagyis azt, hogy pontosan mit jelent például a tábor, a táboroztatás és a táborhely.
   
A közeledő nyári szünettel kapcsolatban a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete arra hívta fel a figyelmet: a települési önkormányzatok kötelező feladata, hogy a vakáció idején gondoskodjanak a dolgozó szülők gyermekeiről.
   

Mint írták, önkormányzati feladat az iskolai napközis ellátásban nem részesülő, különösen a csellengő vagy egyéb okból veszélyeztetett, tíz év feletti gyermekek számára nyújtott nappali felügyelet, foglalkoztatás - sport- és egyéb klubfoglalkozás, illetve játszótér, játéktár, játszóház keretében -, továbbá az étkeztetés biztosítása is. Hozzátették, hogy a gyermekek napközbeni ellátása megszervezhető nyári napközis otthonban vagy napközis táborban, de az önkormányzati fenntartók többsége pénzhiányra hivatkozva kevés férőhellyel vagy egyáltalán nem szervez ilyen táborokat. A szülők szerint az is nehézséget okoz, hogy a pedagógusok nem vállalnak munkát ezekben a táborokban.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!