Hírek

2011.07.12. 16:16

A menekültáborra lőttek először a romagyilkosok

A vádlottak egy hivatásos vadásztól raboltak el egy Mauser típusú puskát, amit kilenc helyszínen használtak. Először a debreceni menekülttáborra lőttek vele.

MTI

A debreceni menekülttábor elleni három évvel ezelőtti támadás bizonyítási eljárásával folytatódott a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat büntetőtárgyalása kedden a Pest Megyei Bíróságon.
A Pest Megyei Főügyészség vádirata szerint K. Árpád elsőrendű vádlott - azt követően, hogy testvérével, K. István másodrendű és P. Zsolt harmadrendű vádlottal és eddig ismeretlen negyedik társukkal 2008 márciusában kiraboltak egy besenyszögi hivatásos vadászt - elhatározta, a rabolt Mauser golyós puskát éles helyzetben is kipróbálja, ezért 2008. június 2-ára virradóra 260 méter távolságról kétszer rálőtt a debreceni menekülttábor második emeleti szobájának egyik, világos ablakára. A helyiségben egy szerb-montenegrói állampolgárságú, menekültként Magyarországon tartózkodó roma házaspár lakott, de nem sérültek meg.


   
Kedden tanúként idézték be a sértett párt, de mivel már nem tartózkodnak a táborban, és nincs elérhető címük Magyarországon, nem tudták nekik az idézést kézbesíteni. Egy harmadik, szerb állampolgárságú férfi, aki a lövések után értesítette a biztonsági őröket, szintén nem jelent meg, mert időközben visszaköltözött hazájába. Tanúként hallgatta meg a bíróság viszont azt a három biztonsági őrt, akik szolgálatban voltak a támadás éjjelén a debreceni Sámsoni úti befogadóállomáson. Elmondásuk szerint éjféltájban egy pukkanást hallottak, elmentek a bejárati kapunál lévő kerítéshez, de nem láttak senkit. Először azt hitték, valakik petárdáztak, de később odament hozzájuk a szerb állampolgárságú, de magyarul jól beszélő férfi, aki azt mondta, belőttek egy második emeleti szoba ablakán.
  
A vádirat szerint a menekülttáborra leadott lövések után a vádlottak célzott támadásokat indítottak a rabolt fegyverekkel romák által lakott házak, majd kimondottan emberek ellen; kilenc helyszínen összesen 78 lövést adtak le, és hét helyszínen összesen tizenegy Molotov-koktélt hajítottak el. A bűncselekményekben a hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyesen megsérültek. A nyomozók szerint a tettesek 55 ember testi épségét veszélyeztették.
   
A bűncselekmény-sorozat miatt K. Árpádot, testvérét K. Istvánt és P. Zsoltot, valamint a tiszalöki és a kislétai támadásban bűnsegédként részt vett negyedrendű vádlottat, Cs. Istvánt aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel vádolja. A testvérpár és P. Zsolt ellen a besenyszögi fegyverrablás miatt fegyveres rablásért is vádat emeltek, míg K. Árpádnak a debreceni menekülttáborra leadott lövések miatt foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt is felelnie kell.
A büntetőper szerdán a vádlottak pszichológiai és elmevizsgálata szakértői eredményének ismertetésével folytatódik. A bíróság két hónap ítélkezés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!