Hírek

2011.07.05. 18:56

Egyiptomi görögszénamag okozta a hasmenésjárványt?

A 48 halálos áldozatot követelő németországi hasmenésjárványt egy egyiptomból származó fűszermag okozhatta.

MTI

Egyiptomi fűszermagot gyanúsít az uniós élelmiszerbiztonsági hivatal a hasmenésjárvány forrásaként.
Egy 2009-es egyiptomi fűszermag-szállítmány lehetett a forrása a tavasz végi németországi hasmenésjárványnak az Európai Unió élelmiszerbiztonsági ügynöksége (EFSA) szerint.A görögszéna nevű növény magjáról van szó, amelyből az említett szállítmánnyal 15 tonna érkezett Németországba.


   
Az EFSA kedden közzétett jelentése szerint ez a legvalószínűbb kapcsolat a baktérium és a hasmenésjárvány között. Az ügynökség azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy tegyen intézkedéseket az esetleges újabb fertőzések elkerülésének érdekében. Az EFSA szerint elképzelhető, hogy későbbi egyiptomi szállítmányok is tartalmazták a baktériumot, ez ügyben a hivatal folytatja vizsgálatait.
   
A bizottság a jelentés közzétételét követően bejelentette, hogy az unió azonnali hatállyal - egyelőre október 31-ig - beszünteti az Egyiptomból érkező valamennyi csíráztatásra alkalmas magféleség importját. Emellett intézkednek annak érdekében is, hogy az uniós országok piacairól kikerüljenek a tavalyelőtt és tavaly az érintett egyiptomi szállítótól érkezett görögszénamag-szállítmányok. Egyiptomból tavaly 49 ezer tonnányi ilyen termék érkezett a uniós országokba, 56 millió euró összértékben.

A májusban kezdődött németországi hasmenésjárványnak 48 halálos áldozata volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!