Hírek

2011.10.08. 11:08

Könnyíti az adósságbehajtást a kormány

Az eljárások egyszerűsítésével és a végrehajtások rövidebbre zárásával hatékonyabb adósságbehajtást remél a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

mti

A tárca módosítaná a most hatályos jogszabályokban a végrehajtási határidőket és fellebbezési lehetőségeket is megnyirbálná.

A bírósági végrehajtási eljárások gyorsítását és hatékonyabbá tételét célozza a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) a vonatkozó jogszabályok módosítására elkészített tervezete, amelytől a tárca azt reméli, hogy a jövőben a vállalkozások és más hitelezők gyorsabban és biztosabban juthatnak az adóssal szemben fennálló követelésükhöz.Az elmúlt években a gazdasági-pénzügyi válság, valamint a lakosság és a vállalkozások körében felhalmozódott adósságállomány miatt jelentősen megnőtt a bírósági végrehajtási ügyek száma, ezért nagyon fontos az a kormány által a Széll Kálmán Tervben is megfogalmazott cél, hogy az eljárások gyorsabbak és eredményesebbek legyenek - fogalmaz a KIM állásfoglalása.

A minisztérium k a bírósági végrehajtással kapcsolatos és egyéb igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló tervezete módosítja a bírósági végrehajtási eljárási határidőkre, az eljárási folyamatra, a végrehajtási értékesítésekre és végrehajtási költségekre vonatkozó törvényi szabályokat.

A tárca szerint a végrehajtási eljárások gyorsításából, hatékonyságának növeléséből eredő megtakarítással a vállalkozások és más hitelezők gyorsabban és biztosabban juthatnak az adóssal szemben fennálló követelésükhöz. Az adósok számára  elsősorban az eljárások ésszerűsítése, költséghatékonyabbá tétele jelent könnyebbséget, valamint összességében kisebb vagyonvesztést szenvednek el a behajtási hatékonyság növelésével és a magasabb árverési vételárak elérésével.
  
A tervezet elfogadásával csökkennek a bíróságok végrehajtással kapcsolatos feladatai, többek között az alaptalan végrehajtási kifogások előterjesztésének megelőzésére szolgáló szabályozás lép életbe, megszűnik a végrehajtási kifogás harmadfokú elbírálása, az átutalási végzések jelentős része fellebbezés nélkül végrehajthatóvá válik és a gyermekátadási ügyekben nem lesz szükséges külön bírósági döntés a végrehajtás módjáról.

A javaslat szélesebb körben teszi kötelezővé az ingóságok elektronikus árverését, ingatlanok esetében pedig kizárólagosan elektronikus árverés lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!