Hírek

2011.10.14. 13:36

Tarlós nem adott indoklást Mártának

Márta István, az Új Színház január végén távozó igazgatója nem kapott választ a főpolgármestertől pénteki találkozójukon arra, hogy miért nem győzte meg eléggé pályázata. Mint az MTI-nek a megbeszélést követően elmondta, Tarlós István döntését véglegesnek látja.

MTI

Tarlós István a találkozó után nem kívánt nyilatkozni, Márta István azonban beszámolt arról, hogy a főpolgármesterrel folytatott magánbeszélgetésen a pályázatról, valamint általános, színházakat érintő kérdésekről volt szó.
   
Saját pályázatával kapcsolatban nem kapott indoklást, de a főpolgármester Dörner György pályázatáról szólva megemlítette: az tetszett neki, hogy magyar darabokat, klasszikus módon, magyar rendezőkkel fog színpadra vinni, a pályázat hibáit, pontatlanságait pedig nem tartja olyanoknak, amelyek nagy mértékben befolyásolnák a színház jövőbeni működését. Márta István beszámolója szerint Tarlós István azt mondta: egy éven belül kiderül, hogy ez a színház működőképes, vagy nem.
   
Márta István kiemelte: felvetésére, hogy az elmúlt 13 évben a 89 bemutatott darabból, több mint 50 volt magyar klasszikus, illetve kortárs mű, a főpolgármester a találkozón nem reagált.
   
"Bizalma nem bennem, hanem Dörner Györgyben, illetve intendánsában van meg, ezt a döntését tiszteletben tartom" - fogalmazott Márta István, aki kiemelte: Tarlós István határozottan kijelentette neki, hogy ez nem Orbán Viktor vagy Kövér László döntése.
   
Dörner György pályázatáról Márta István nem kívánt nyilatkozni. Kérdésre válaszolva annyit elmondott, hogy szerinte a direkt politizálásnak nincs helye a színpadon. "A színház politizál egyébként, a darabokkal, a színészi játékkal, a rendezéssel, de egyoldalú politikai színházat nem tudok elképzelni, az nem az én világom" - hangsúlyozta.

Mint mondta, a találkozón az nem merült fel, hogy a pályázatában szereplő terveket esetleg Budapesten máshol megvalósíthatná. Január 31-én elbúcsúzik az Új Színháztól és valószínűleg a fővárosi kulturális élettől is, máshol valósítja meg elképzeléseit. "Nincs nagy kedvem a fővárosban lenni" - tette hozzá.
   
Kiemelte, hogy addig azonban az előre meghirdetett előadásokat láthatja az Új Színházban a közönség. Megemlítette: a nézők nagy része már úgy gondolja, hogy megtörtént az igazgatócsere, sokan visszaváltják a jegyeket emiatt. Arra kérte a közönséget, hogy ha szeretik az Új Színház csapatát, akkor ne váltsák vissza jegyeiket, hanem inkább újabbakat vegyenek.
   
A társulat tagjait, akiknek egy része el akarja hagyni a színházat, pedig arra bíztatja, gondolják meg ezt a lépését, később, ki-ki egyénileg döntsön arról, hogy marad-e vagy sem.
   
Márta István beszámolt arról, hogy a találkozón szó esett az Új Színház hosszabb távú pályázatairól, nemzetközi együttműködéseiről is. Elmondása szerint Tarlós István sajnálatát fejezte ki a nemzetközi kapcsolatok félbeszakadása miatt, de úgy fogalmazott, hogy miután egyszemélyben döntött, vállalja a felelősséget döntéséért. Egy év múlva, amennyiben rosszul működik a színház, levonja a következtetést - idézte a főpolgármestert Márta István.
   
Az Új Színház jelenlegi igazgatója kitért arra is, hogy novemberre  egy, a színházi életről szóló nyilvános konferenciát terveznek kultúrpolitikusok és a sajtó részvételével.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!