Hírek

2011.10.14. 13:51

Tizenhétmilliós bírságot kapott a SPAR

Budapest, 2011. október 14., péntek (MTI) - A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 16,84 millió forintos eljárási bírságot szabott ki a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.-re (SPAR), mert a vállalkozás a versenyhivatal szerint több kérdésére hiányosan szolgáltatott adatot.

MTI

A GVH pénteki közleménye szerint az eljárási bírságról szóló végzés nem jogerős, a SPAR jogorvoslati kérelmét a Versenytanács még nem bírálta el.
A versenyhivatal 2010. május 6-án indított eljárást a SPAR ellen jelentős piaci erővel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt, a teljesítményarányos bónusz dinamikus és stabil részének alkalmazásával, valamint az azóta a SPAR által már nem alkalmazott kereskedelem-szervezési, illetve infrastruktúra-fejlesztési díjak beszállítókra történő kivetésével kapcsolatban.

Az eljárás során a GVH adatszolgáltatásra kötelezte a SPAR-t, amelynek azonban a vállalkozás nem tett maradéktalanul eleget - olvasható a közleményben. 
A versenyhivatal szerint a SPAR ezzel a magatartással akadályozza a valós tények feltárását, és ezzel az eljárás is elhúzódott.
   
A hiányos adatszolgáltatás miatt az eljárás lefolytatásához nélkülözhetetlenül szükséges adatok, információk nem álltak teljes körűen a GVH rendelkezésre, így azok beszerzése miatt további eljárást indított a hivatal. Ennek keretében a vizsgáló 16,84 millió forintos eljárási bírságot szabott ki , majd 2011. október 13-án előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a SPAR bicskei székhelyén - közölte a GVH.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!