Hírek

2012.05.19. 14:01

Vona: 2014-ben a Jobbiknak kell irányítania Magyarországot

Vona Gábor szerint a Jobbik frissen választandó vezetőinek csak az lehet a céljuk, hogy 2014-re ez a párt irányítsa Magyarországot.

MTI

Az ellenzéki párt elnöke és egyetlen elnökjelöltje a Jobbik tisztújító kongresszusán szombaton, a Budapesti Kongresszusi Központban arról is beszélt, hogy először 2006-ban választották pártelnöknek, akkor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy országosan ismertté tegye a pártot. Ez 2008-ra sikerült, amikor pedig újraválasztották, a parlamentbe jutást tűzték ki, ezt a célt 2010-re szintén elérték. 2010-es újraválasztásakor a párt támogatásának megszilárdítását és megerősítését nevezte legfontosabb feladatának, és mára ez is megvalósult - sorolta. A mostani tisztújítás után pedig szerinte a megválasztott vezetők előtt nem lehet annál kisebb cél, mint hogy 2014-re a Jobbik irányítsa Magyarországot. Beszédének ezen részét a csaknem nyolcszáz küldött és több tucatnyi meghívott vendég hosszas tapssal fogadta.


   
A politikus beszélt arról is, hogy a "tendenciák forró őszt és forró éveket ígérnek", a Jobbiknak ebben a helyzetben az utcán van a helye, és ott is lesz.
   
Az elmúlt két év legnagyobb sikerének Vona Gábor a Jobbikot ért támadások kivédését és a párt népszerűségének növelését nevezte.
   
A pártelnök beszélt arról is: biztos benne, hogy ha a Jobbik nem lenne az Országgyűlés tagja, akkor nem lenne Trianon-emléknap, kettős állampolgárság, határon túlra szervezett osztálykirándulások, keleti nyitás, a devizahitelesek megsegítésére tett kormányzati lépések. Szintén a Jobbik érdeme, hogy 2014-től megszűnik a politikusi álláshalmozás, továbbá hogy olyan kérdések, mint az ügynökökkel, a földdel, vagy Magyarország uniós tagságával kapcsolatosak egyáltalán felmerülnek - mondta.
   
Szerinte a Parlamentben a Fidesz megpróbálta a Jobbik "vitorláiból kifogni a szelet", de valójában csak úgy tesz, mintha megvalósítaná a programját. "A Fidesz jobbra beszél, de Gyurcsány módjára él. Azt mondja, amit a Jobbik, amit a társadalom is hallani szeretne, de közben úgy tesz, mint az MSZP, ahogy a háttérhatalmak azt megkövetelik" - fogalmazott a Jobbik elnöke.
   
Vona Gábor felidézte azt is, hogy a 2010-es választások után sokan azt gondolták, hogy a Jobbik nem lesz képes megfelelni az parlamenti munka kihívásainak, azonban mára kiderült, hogy "a Jobbik képviselőcsoportja a legszorgalmasabb és legegyenesebb frakció" az Országgyűlésben. Szerinte a parlamenti munka lényege, hogy be tudják bizonyítani az embereknek: a párt képes egy országot irányítani.
   
Hangsúlyozta: a 2010-es tisztújítás óta az önkormányzati választásokon három település - Tiszavasvári, Hencida, Hegyháthodász- , majd időközi választáson még Gyöngyöspata vezetését is elnyerték jobbikos jelöltek. Kiemelte: ezek a települések példaértékűen működnek ez pedig annak az üzenete, hogy "ha az emberek testközelből megismernek minket, akkor a Jobbikot fogják választani." Gyöngyöspata üzenete, hogy "képesek vagyunk nyerni és akár a Fideszt is legyőzni" - fogalmazott Vona Gábor.
   
Beszélt arról is: szerinte az elmúlt huszonkét évben a Magyar Gárdánál több támadást egyetlen szervezet sem kapott, de még mindig él, ami nagyon nagy eredmény. Leszögezte: "nem lehet szétverni a Jobbik és a Gárda szövetségét", és amíg ő a Jobbik elnöke "addig nem engedik el a gárda kezét" – mondta Vona Gábor, és e szavait hosszan tartó taps fogadta.
   
Fontos eredménynek nevezte az elmúlt két évből az Attila király népfőiskola megalakulását, a Jobbik ifjúsági tagozatának létrejöttét és a pártszervezetek megalakulását.
   
Végül Vona Gábor beszélt a párt elnökségéről, és néhány mondatban egyenként értékelte az elnökségi tagokat.
   
Szabó Gábort a párt motorjának és Európa legjobb pártigazgatójának nevezte; Balczó Zoltán szerinte egy nagyra nőtt törppapa, aki tapasztalt, érett, higgadt és úriemberként radikális.
   
Gyüre Csaba Vona Gábor szerint a nép hangja, aki az elnökségen belül a legjobban érzi a társadalmi hangulatot, ráadásul a pártvezetés "egyenruhás bűnözője, hiszen a Nemzeti Őrsereg tagja is". Murányi Leventét élő legendának nevezte, aki 1956-ban harcolt, és akinek szerinte a gárda és a Jobbik jó viszonya köszönhető. Vona Gábor szerint Novák Előd "a párt fenegyereke, aki sugárzó örömmel vállalja a legnehezebb feladatokat, permanens harcot vív az ellenségekkel, (…) ráadásul a fideszes képviselők között ő a legnépszerűtlenebb."
   
Sneider Tamást szociális érdekvédőnek, "szakszervezetisnek" nevezte Vona Gábor, aki jól ismeri a párton belüli helyzeteket, ezért "ha a párton belül konfliktus alakult ki, akkor őt küldtük ki."


   
Szegedi Csanádról szólva Vona Gábor azt mondta: ő a párt ökle, ráadásul "gyújtó hangú szónok, talán a pártban a legjobb". Emlékeztetett rá, hogy 2010-ben a legnagyobb támogatással választották meg alelnöknek, ezért Vona Gábor szerint nem véletlen, hogy megpróbálták szembe fordítani őket egymással, de ez nem járt sikerrel. "Szegedi Csanád nekem nem munkatársam, nem üzlettársam, nem jobbikos tagtársam, hanem a bajtársam" - szögezte le Vona Gábor.
   
A pártelnök sok sikert kívánt a szombati kongresszuson tisztségükért újrainduló alelnököknek, akiknek a küldöttek hangos tetszésnyilvánítással köszönték meg elmúlt két évi munkájukat.
   
A hat jelenlegi alelnökön kívül még Apáti István és Volner János kapott elegendő jelölést az induláshoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!