Hírek

2012.07.16. 15:19

25 ezer ingatlant „találtak” a szakértők

Több milliárd forint a veszteség évente a földnyilvántartások rendezetlensége miatt.

BAMA

Az állami tulajdonban lévő földek nyilvántartásának pontatlansága, esetenként hiánya évente akár több milliárd forint veszteséget okozhat a költségvetésnek. A helyzet mielőbbi rendezése elemi érdeke mind a kormányzatnak, mind a gazdálkodóknak, hiszen a bizonytalan jogi státuszú földekre nem lehet igénybe venni az uniós támogatásokat, nem érvényesülhetnek a birtokpolitikai irányelvek és a piaci folyamatok - a termőföld ára - is torzulnak.

Az adatbázisok rendbetételére vonatkozó eddigi munkálatok eredményei visszaigazolták a feltevéseket. A közel 200 ezer megvizsgált állami földrészlet között több mint 25.000 úgynevezett "fellelt" ingatlant találtak a szakértők. Ennek döntő része termőföld (55 százaléka), valamivel több, mint egytizede termelésből kivont föld, további közel tíz százaléka erdő, vagy erdő besorolású terület.

A "fellelt" földrészletek közel 60.000 ha állami földterületet jelentenek, amely teljes egészében az NFA vagyoni körébe tartozik. Ha az átlagos 14 aranykoronás értéket és az aranykoronánkénti 1250 Ft éves bérleti díjjal számolunk, akkor csupán csak ez a tétel évente több mint 800 millió forint bevételt eredményezhet a költségvetésnek.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az állami földek egynegyedében eltérés van a bejegyzett és a tényleges művelési ágat illetően. Ez 45.000 ha állami földterületet érintő probléma és a lehetséges bevételeket szintén hátrányosan érinti, több mint 600.000 aranykorona összértékről és közel 800 millió forint értékű éves bevételről lévén szó, amelynek hasznosulásáról az államnak nincs pontos képe.

Szintén problémás, hogy az állami földek 17 százaléka - 15.700 ha és 133.092 AK - nincs művelve, vagy használva. A potenciális éves bevétel itt meghaladja a 160 millió forintot és nyilvánvaló közérdek, hogy kiderüljön, miért vannak e földek használaton kívül, milyen módon hasznosíthatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!