Hírek

2014.03.03. 10:00

Lakáshitelek, állami támogatással is

A lakáshitelek speciális típusa az államilag támogatott lakáshitel. Az állam különböző támogatási formákban hozzájárul a megfelelő lakhatási feltételek kialakításához. E kedvező kondíciójú kölcsönöket viszont csak azok vehetik igénybe, akik a vonatkozó jogszabály szerinti feltételeknek igazoltan megfelelnek.

BAMA

Az állami kamattámogatású hiteleknél a „normál”, piaci hitelkamat egy részét meghatározott feltételek fennállása esetén a támogatás ideje alatt az állam fizeti meg a hitelnyújtó számára. Így az adós által ténylegesen fizetendő kamatteher és a havi törlesztőrészlet alacsonyabb lesz.

Az állami kamattámogatásos konstrukciókból jelenleg kettő érhető el a piacon: az otthonteremtési kamattámogatás, illetve a fiataloknak és gyerekes családoknak nyújtott állami kamattámogatás.

Az otthonteremtési kamattámogatás új lakás vásárlásához, építéséhez, valamint használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez és legalább komfortos, használt lakás bővítéséhez vehető igénybe.

A konstrukció lényege, hogy az állam a forint kölcsönök kamatainak megfizetéséhez kamattámogatást nyújt, a futamidő első 5 évében.

Az otthonteremtő kamattámogatás kizárólag forinthitelhez igényelhető. Ezeknél a hiteleknél a kamat, a költség, valamint a tőke törlesztése is csak forintban történhet. Természetesen az otthonteremtő kamattámogatás igénylésének is vannak számszerű feltételei. Az egyik, hogy új lakás építésénél (vásárlásánál) az új lakás (áfát tartalmazó, telekár nélküli) vételára, építés esetén bekerülési költsége nem haladhatja meg a 30 millió forintot, a hitel összege pedig legfeljebb 15 millió forint lehet. A használt lakásnál a vételár nem haladhatja meg a 20 millió forintot, a kölcsönösszegnél pedig legfeljebb 10 millió forintig mehet el az igénylő. Korszerűsítésnél, bővítésnél a bekerülési költség legfeljebb 15 millió, a hitel pedig 10 millió forint lehet.

Az otthonteremtési kamattámogatás mértéke ennél a konstrukciónál a magyar állampapírhozamhoz kötött: mértéke új lakásnál és kettőnél több gyermeknél az állampapírhozam 70 százaléka lehet. Új lakás vásárlásánál a támogatás mértéke 60, használt lakás vásárlásánál és felújításnál pedig 50 százalék.

Fontos szabály viszont, hogy ha az ügyleti kamat azon része, amelyet az adósnak kell fizetnie, 6 százalék alá csökken, akkor a kamattámogatás mértéke oly mértékben csökken, hogy a támogatott személy által fizetett rész elérje a 6 százalékot.

A fiataloknak és gyerekes családoknak nyújtott állami támogatás kizárólag új lakás építéséhez vagy vásárlásához igényelhető, ám a támogatott időszak itt jóval hos.- szabb, húsz éves. Az új lakás ára, illetve építési költsége Budapesten és a megyei jogú városokban nem haladhatja meg a 25 millió, egyéb településeken pedig a 20 millió forintot. A kamattámogatás mértéke ennél a konstrukciónál is az állampapírok hozamához kötött. A kamattámogatás állampapírhozamhoz viszonyított mértékét befolyásolja az igénylő életkora, illetve gyermekeinek száma is. Itt is él emellett az a szabály, hogy ha az ügyfél által fizetendő kamat az állampapírhozam alapján évi hat százalék alá csökkenne, az ügyleti kamatnak ekkor is el kell érnie a 6 százalékot.

Mire figyeljünk oda a támogatott lakáshitelek igénylésekor?

Gyakran találkozunk olyan levelekkel és hirdetésekkel, amelyek csak az adott termék vagy szolgáltatás előnyeit, legjobb tulajdonságait emelik ki. A termék megvásárlásának vagy a szolgáltatás igénybevételének lehetnek olyan feltételei is, amelyek ugyan olvashatóak a termékleírásban, de nem szembetűnőek, esetleg csak nehezen érthetőek – hívták fel a figyelmet a K&H Banknál.

A 341/2011. (XII.29) számú, az otthonteremtési kamattámogatásról szóló kormányrendelet alapján az abban meghatározott feltételek teljesülése esetén az igénybe vehető hitel kamatainak megfizetéséhez az állam 5 évig nyújt kamattámogatást, azonban a hitel futamideje ennél természetesen hosszabb is lehet. Az otthonteremtési kamattámogatásra vonatkozó kérelmet 2014. december 31-ig lehet benyújtani egyes pénzintézeteknél.

A kamattámogatott kölcsön igényelhető új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, illetve korszerűsítéséhez. A kamatperiódus alatt az ügyleti kamat mértéke állandó. A piacon elérhető olyan konstrukció is, melynél a kamattámogatással érintett időszak alatt a kamatperiódus 5 év. A kamattámogatás megszűnése után, a futamidő további részében a kamatperiódus választható, mely 3 hónap, 12 hónap, 3 év vagy 5 év lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!