Hírek

2014.12.02. 16:23

Mit jelent Magyarországra nézve a Déli Áramlat lefújása?

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint azt, hogy új energiaellátási lehetőséget kell keresni. Az ellenzék szerint azt, hogy a keleti nyitás megbukott.

MTI

A magyar politikai élet számos szereplője megszólalt annak kapcsán, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Törökországban bejelentette: az EU tiltakozása miatt Oroszország lemond a Déli Áramlat gázvezeték építéséről, amely Magyarországon is áthaladt volna, és amely melett a magyar politiai vezetés mindvégig határozottan kiállt, az EU nemtetszése ellenére is.

Szijjártó: új energiaellátási lehetőségeket kell keresni

Oroszországnak a Déli Áramlattal kapcsolatban hozott döntése után további lehetőségek után kell nézni, hogy Magyarország biztonságos energiaellátását hosszú távon meg lehessen oldani - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek nyilatkozva. A tárcavezető szerint e lehetőségek között kiemelt helyen szerepel az Azerbajdzsánból a déli folyosón keresztül érkező gáz Közép-Európába juttatása. A miniszter leszögezte: Oroszországnak joga volt meghozni a döntést a Déli Áramlatról, és Magyarország ezt a döntést tudomásul veszi.

LMP: Orbán rossz lóra tett az érdekvezérelt külpolitikával

Szél Bernadett társelnök keddi sajtótájékoztatóján bírálta a kormányt, amiért szerinte "minden elv és józan megfontolás ellenére egyoldalúan elköteleződött az oroszoknak". Szerinte ez a magyar külpolitika csődje, hiszen Norvégia jelenleg olcsóbban és nagyobb mennyiségben szállít gázt Európának, az ország mégis ezzel az országgal került "kényes diplomáciai helyzetbe".

Együtt: a kormány forduljon Európa felé!

Az Együtt arra szólít fel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ismerje el, a keleti nyitás politikája megbukott, a kormány tervezze újra a magyar energiastratégiát, biztosítsa az ország energiaellátását, kül- és gazdaságpolitikájában pedig forduljon Európa felé.

Gyurcsány: léket kapott a keleti nyitás politikája

Gyurcsány Ferenc szerint aki "az egyre gyengülő és elszigetelődő" Oroszországra építi Magyarország külpolitikáját, az kudarcra ítéli saját hazáját. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke azt mondta: a keleti nyitás politikája akkora léket kapott, ami már süllyedéssel fenyeget, ezért arra szólítják fel a miniszterelnököt, hogy "fejezze be a kalandozások korát".

Szanyi Tibor: Orbán Viktor "irgalmatlan pofont kapott"

Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselő szerint a bejelentés azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök "keleti politikájának ez a kitűzött projektje gyakorlatilag elbukott". Megfogalmazása szerint annak, amire az Orbán-kormány az elmúlt hetekben nagy lendülettel szervezkedett, azaz a Déli Áramlat magyarországi szakasza megvalósításának, most "egy pillanat alatt, egy csettintéssel vége szakadt".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!