Hírek

2014.12.03. 11:05

Neofasiszta diktátornak nevezte McCain Orbán Viktort

Jobboldalról érkezett a példátlanul kemény kritika. A kormányszóvívő szerint a nem Orbánra vonatkozott, a konzervatív szenátor irodája szerint igen.

BAMA

Minden eddiginél keményebb minősítést kapott az Egyesült Államokból a magyar kormány. Colleen Bell leendő magyarországi nagykövet szenátusi megszavazása előtt ugyanis John McCain republikánus szenátor, 2008-as elnökjelölt neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort - írja az index.hu. A hírportál szerint McCain egyértelmű véleménye annál is kínosabb a magyar kormánynak, mivel az amerikai kritikákat előszeretettel állították be a baloldal támadásának, azonban a republikánus szenátornál keményvonalasabb konzervatív politikust nehezen lehetne találni a szenátusban.

McCain egyébként a 46 éves tévéproducer Colleen Bell amerikai nagykövetként való kinevezését ellenezve mondta ezt. A konzervatív politikus szerint ugyanis Magyarországon Orbán Viktor 2010-es miniszterelnöki kinevezése óta a demokratikus berendezkedéssel ellentétes folyamatok zajlanak (a hatalom központosítása, a civil szféra megszorongatása, a bíróságok függetlenségének korlátozása). „Ez egy fontos ország, ahol rossz dolgok történnek” - foglalja össze egyszerűen mondandóját a szenátor. Szerinte egy ilyen országban tapasztalt diplomatára, nem pedig politikai kinevezettre van szükség. McCain idézi Orbán Viktor illiberális államról szóló kijelentését is, majd keményen úgy fogalmaz, hogy „egy olyan országról van szó, amely a peremén áll annak, hogy feladja függetlenségét egy neofasiszta diktátornak”.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán az MTI-nek azt nyilatkozta: a hozzászólás sajtóban nagy visszhangot kapott azon része, melyben a szenátor kemény kifejezésekkel "újfasiszta diktátor"-t emleget, a hanganyag és a leirat ismeretében egyértelműen nem a magyar miniszterelnökre utal.

A nol.hu és a 444.hu ugyanakkor közvetlenül McCain irodájától kapott megerősítést arra vonatkozóan, hogy a „neofasiszta” kifejezéssel McCain szenátor Orbán miniszterelnökre utalt.

Az index.hu arra is emlékeztet, hogy Orbán Viktor a 2008-as amerikai elnökválsztás idején az Obama–McCain-párharc esélyeit latolgatva azért tartotta esélyesebbnek a republikánus jelöltet, mivel „a jelöltjük mégiscsak egy hős, a szó legősibb értelmében vett nemzeti hős, egy igazi karakter”.

Szijjártó tiszteletet kér a magyaroknak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda reggel Brüsszelből úgy reagált McCain kijelentéseire, hogy a magyar polgárok idén háromszor nyilváníthattak véleményt arról, hogy hogyan képzelik el az ország jövőjét, és mindhárom alkalommal meglehetősen egyértelmű véleményt fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban, amit mindenkinek illik tiszteletben tartania.

Az MTI kérdésére, hogy tervez-e Magyarország a nyilatkozatokon túl diplomáciai lépéseket, Szijjártó Péter közölte: a washingtoni magyar nagykövetség - miként az amerikai politikai elit tagjaival egyébként is - kapcsolatban van a szenátor stábjával, és konzultálni fognak velük John McCain kijelentéseiről és azok hátteréről.

A külügy bekérette André Goodfriendet

Szerda délelőtt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára bekérette André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivőt John McCain amerikai szenátor keddi kijelentései miatt - tudatta a tárca az MTI-vel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!