Hírek

2016.06.26. 20:49

A két esélyesebb csapat jutott tovább

Nem volt meglepetés a vasárnapi találkozókon: a házigazda franciák és a vb-győztes németek is sikerrel vették a nyolcaddöntőt.

Éber Sándor

Bosszúra készültek az írek a házigazda franciák ellen egy 2009-es mérkőzés miatt. A 2010-es dél-afrikai világbajnokság pótselejtezős párharcának első mérkőzésén a franciák nyerték 1–0-ra, a visszavágón az írek 1–0-ra vezettek, amikor a hosszabbításban Thierry Henry a tizenhatoson belül kézzel ért a labdába, amit William Gallas elé ütött, ő pedig Shay Given kapus mellett a hálóba fejelt. Így a franciák jutottak ki a vb-re, pedig Henry is elismerte, hogy a gól szabálytalan volt.



A nyolcaddöntőn a francia szövetségi kapitány, Didier Deschamps ugyanabban az összeállításban küldte pályára a csapatát, mint a románok elleni nyitó mérkőzésen, amelyet csak a hajrában sikerült megnyerniük 2–1-re. Írország már a 2. percben a frászt hozta a házigazdákra, akik három nappal többet pihenhettek rá a mérkőzésre. Long lába a tizenhatoson belül Pogbával akadt össze amit Rizzoli játékvezető szabálytalannak ítélt meg. A tizenegyest Brady végezte el, aki 1 perc 58 másodperc után, a kapufa segítségével a bal alsó sarokba lőtte a labdát (0–1), ezzel megszerezte az Eb-k történetének legkorábban esett tizenegyesgólját. Az abszolút rekordot Dmitrij Kiricsenko tartja. Az orosz játékos a 2004-es Eb-n a második percben vette be a későbbi győztes görögök kapuját.

A franciák azonnal nyomás alá helyezték az íreket, de gólhelyzetet nem tudtak kialakítani. Az első félidő második felében alábbhagyott a franciák nyomása, ám a hosszabbításában így is nagy esély nyílt az egyenlítésre, ám az ír védők Payet és Griezmann közeli lövését is blokkolták. A francia szurkolók füttykoncerttel kísérték a szünetre a játékosokat.

A második félidőben nagyot javult a franciák játéka. Már a fordulás utáni első percekben is betalálhattak volna a Comant becserélő franciák, ám az egyenlítő gólra az 58. percig kellett várni. Ekkor Sagna adta be a labdát a jobb oldalról, amit Griezmann nagy erővel a kapu jobb oldalába fejelt 11 méterről. (1–1).

Pár perc múlva már meg is fordították a mérkőzést a franciák. Rami felívelését követően Giroud két védő mellett lefejelte a labdát Griezmann elé, aki 14 méterről a bal alsó sarokba lőtt (2–1).

A 66. percben Shane Duffyt hátulról felrúgta a tiszta gólhelyzetben kilépő Griezmannt még éppen a 16-os előtt, akit Giroud remek ütempasszal ugratott ki. Az ír védőt kiállították, a szabadrúgásból Griezmann a sorfalba beálló csaptatársát találta el. Az emberelőnyben lévő franciák még gólokat szerezhettek volna, Gignac például kapufát lőtt 16 méterről, de az eredmény már nem változott. N’Golo Kanté és Adil Rami is sárga lapot kapott a franciáknál, ami azt jelenti, hogy eltiltás miatt mindkét játékos kihagyja a negyeddöntőt, amelyet az Anglia–Izland mérkőzés győztesével vívnak majd meg.

Nyolcaddöntő
Franciaország–Írország 2-1 (0–1)
Lyon, Stade de Lyon, 56 279 néző, v.: Nicola Rizzoli (olasz)

Franciaország: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Pogba, Kanté (Coman, a szünetben, Sissoko, 93.), Matuidi - Griezmann, Giroud (Gignac, 73.), Payet.
Írország: Randolph - Coleman, Keogh, Duffy, Ward - Brady, McCarthy (Hoolahan, 71.), Hendrick, McClean (O’Shea, 68.) - Long, Murphy (Walters, 65.).

Gólszerzők: Griezmann (57., 61.), illetve Brady (2., 11-esből).
Kiállítva: Duffy (66.)
Sárga lap: Kanté (27.), Rami (44.), illetve Coleman (25.), Hendrick (41.), Long (72.)

Simán léptek tovább a németek

Az Eb egyik esélyesének tartott Németország tarthatott a Szlovákia elleni nyolcaddöntőtől, mivel Szlovákia három hete, az Eb előtt meglepetésre megverte őket 3–1-re egy felkészülési mérkőzésen. A németeknél végül kezdhetett a sérüléssel bajlódó Jerome Boateng, aki a találkozó elején meg is szerezte a vezetést Németországnak. Kozácik a 7. percben Khedira 6 méteres fejesét még szögletre mentette, de sarokrúgásból Boateng elé került a labda, aki 18 méterről kapásból kapura lőtt, a labda még egy szlovák védő lábán megpattanva a jobb alsó sarokba került (1–0). A 12. percben Skrtel lökte el Gomezt a 16-son belül. A büntetőt a 13. percben Özil azonban elhibázta, lövését Kozácik kiütötte. A németek tovább támadtak, Özil lőtt 15 méterről alig mellé, majd Thomas Müller durrantott a léc felé, utána Draxler lövését blokkolta Skrtel. A kihagyott büntető és az elszórakozott helyzetek miatt majdnem megbűnhődött a német csapat. A 38. percben Duris elől mentett Neuer, majd a 41. percben Kucka fejesét védte bravúrral a német kapus.
A 43. percben végül a németek megszerezték a biztosabb előnyt jelentő második góljukat. Draxler cselezte ki Kuckát, majd laposan középre passzolt, Gomez pedig 4 méterről a kapuba passzolt (2–0).

A második félidőre már Weiss nélkül jöttek ki a szlovákok, helyette Gregus állt be. Kuckának volt ígéretesebb helyzete, de Neuer védett, majd később a szlovák játékos egy szabadrúgás után lőtt fölé-mellé. A 63. percben a németek eldöntötték a mérkőzést. Egy szöglet után Hummels fejéről perdült Draxlerhez a labda, aki kapásból ágyúzott a léc alá. (3–0). A 64. percben a szlovákoknál beállt a Ferencváros játékosa, Sesták. A németek továbbra is fölényben játszottak, lecserélték a vádlijával bajlódó Boatenget, beállt Höwedes, Podolski és Schweinsteiger is. A kimerültnek tűnő szlovákok a 80. perc tájékán már szinte feladták a meccset. Kroos a 91. percben majdnem megszerezte a negyedik német gólt is, de Kozácik védett.

A világbajnoki címvédő Németország minden különösebb megerőltetés nélkül jutott tovább a negyeddöntőbe, ahol a spanyol-olasz meccs győztese vár majd rájuk július 2-án Bordeaux-ban.

Nyolcaddöntő
Németország–Szlovákia 3–0 (2–0)

Lille, Stade Pierre Mauroy, v.: Szymon Marciniak (lengyel)

Németország: Neuer – Kimmich, Boateng (Höwedes 72.), Hummels, Hector – Khedira (Schweinsteiger 76.), Kroos – Müller, Özil, Draxler (Podolski 72.) – Gomez.
Szlovákia: Pekarik, Skrtel, Durica, Gyömbér (Saláta 84.) – Hrosovsky, Skriniar, Hamsik – Kucka, Duris (Sesták 64.), Weiss (Gregus 46.).
Gólszerzők:
Boateng (8.), M. Gomez (43.), Draxler (63.)
Sárga lap: Kimmich (46.), Hummels (67.), illetve Skrtel (13.), Kucka (91.)

Bale kislányával ünnepelt - Xhaka elnézést kért

Wales játszhat majd a negyeddöntőben a lapzártánk utáni Magyarország-Belgium mérkőzés győztesével. A tizenegyespárbajban továbbjutó lengyeleknek a portugálok lesznek az ellenfeleik.

Önfeledten játszhatott kislányával, a 3 éves Alba Violával Gareth Bale az Észa-Írország elleni mérkőzés után szombaton, mivel egy öngóllal végül Wales legyűrte a brit házirangadón Észak-Írországot. Az öngól Bale beadása után történt, a Robson-Kanu elől tisztázni igyekvő McAuley a saját kapujába passzolta labdát. Az Eb-k történetében az egyenes kieséses szakaszban még sohasem történt olyan a Wales-Észak-írország mérkőzésig, hogy két nem szuverén országot képviselő válogatott csapjon össze az egyenes kieséses szakaszban. Így a lapzártánk utáni Magyarország-Belgium találkozó győztese Walesszel játszik a negyeddöntőben július 1-jén Lille-ben.

Egyáltalán nem játszottunk jól, ami főként az északíreknek volt köszönhető. Nagyon nehéz volt ellenük futballozni, nem engedték, hogy a saját játékunkat játsszuk – mondta a meccs után Chris Coleman. Nagyon csúnya győzelem volt egy nagyon szoros mérkőzésen, de kit érdekel? Eddig minden meccsünket különböző módon nyertük meg Franciaországban, ami rengeteget elmond a játékosokról – hangoztatta a walesi szövetségi kapitány.

Kiegyenlített mérkőzés volt, sőt, talán mi voltunk a jobbak – mondta Michael O Neill – Keserű ez a vereség, így nagyon nehezen is tudok róla beszélni. Nem voltunk messze a negyeddöntőtől. Aaron Ramseyt és Gareth Bale-t jól semlegesítettük, nem hagytunk teret nekik a játékra. – nyilatkozta az északírek szakvezetője.

Észak-Írországnál végül egy percet sem játszott Will Grigg, az angol harmadosztályból a másodosztályba feljutó Wigan Athletic csatára, akiről sláger született már az Eb előtt. A tornán is igen népszerűvé vált a Grigget dicsőítő dal, melynek lényege, hogy a káprázatos képességű csatártól minden védő retteg.

Nagyon sajnálom, ami történt, elnézést kérek a csapattársaimtól, és a svájci szurkolóktól is – közölte közösségi oldalán Granit Xhaka, aki a Svájc-Lengyelország mérkőzésen a tizenegyespárbajban egyedüliként elhibázta a büntetőjét, így a lengyelek jutottak a negyeddöntőbe.

A nemrég az Arsenalhoz igazoló játékos nagyon csalódott, mert szerinte jobbak voltak a második félidőtől ellenfelüknél, és nyerniük kellett volna. A kommentek között több Arsenal szimpatizáns is kifejtette, hogy alig várják, hogy Xhaka bemutatkozzon a csapatban, mert a kihagyott büntető ellenére nagyon jól teljesített az Eb-n. sokak szerint Shaqiri a torna eddigi legszebb gólját rúgta, amikor a 16-osról ollózva a kapuba bombázott, de ez csak az egyenlítéshez volt elegendő.

Lehet, hogy sokan úgy vélik, csapata túl sok energiát fektet a védjegyének számító védekezésbe, de ez elég volt arra, hogy kiejtsük a svájciakat, és történetük során először bejussunk a negyeddöntőbe az Eb-n – értékelt a mérkőzés után Adam Nawalka. A lengyel szövetségi kapitány szerint az első félidő remekül sikerült számukra: „több helyzetünk is volt és gólt is szereztünk, de rúghattunk volna többet is, akár már akkor eldönthettük volta a találkozót, de nem hazsbnáltuk ki a kontratámadások kínálta lehetőségeket.

Sok lehetőségünk volt, gyengébb kezdés után átvettük az irányítást, és jól játszottunk – hangoztatta Vladimir Petkovic. – A végén még kellett volna rúgnunk egy gólt. Túl idegesek voltunk, két-három hibát is elkövettünk. Tovább kell fejlődünk, és tanulnunk kell az ilyen mérkőzésekből – mondta a svájci szövetségi kapitány.

Pepe és Ronaldo vigasztalták horvát klubtársukat

Sok sírás volt az öltözőben, mert tudtuk, hogy mi voltunk a jobbak – mondta a Horvátország–Portugália mérkőzés után a horvát védő, Vedran Corluka. Portugália a 117. percben szerezte meg a győztes gólt Quaresma révén. A roppant unalmas rendes játékidőben, azaz 90 perc alatt nem volt kaput eltaláló lövé



Előzetes(ek)

Spanyolország–Olaszország

A nyolcaddöntő legerősebb párosításának tartják a spanyol-olasz derbit, ami akár a torna döntőjének is beillene a két válogatott hagyományai alapján. Az olaszoknál Antonio Candreva combsérülés miatt kihagyja a címvédő spanyolok elleni mérkőzést. A Lazio 29 éves középpályását Federico Bernardeschi, a Fiorentina játékosa pótolhatja. Az olaszok az utolsó csoportmérkőzésen pihentethették kulcsjátékosait, az írek elleni vereséggel is csoportelsők lettek. A spanyolok pedig előnyből bukták el a horvátok elleni csoportdöntőt.

Az olasz válogatottságtól már visszavonuló Andrea Pirlo a La Gazetta dello Sportnak nyilatkozott arról, hogy sajnálja, amiért a spanyolok második helye miatt nem a döntőben találkoznak, de legalább szerint az ellenfél jobban tart tőlük, mint fordítva. Négy éve Spanyolország 4–0-ra nyert a kijevi Eb-döntőben, amiért Pirlo „bosszút" szeretne állni, szerinte az akkori spanyol csapatot szinte lehetetlen volt abban a helyzetben megverni. Pirlo úgy véli, hogy most más a helyzet, mivel a 3-5-2-es felállás nem ízlik nekik ezen a tornán.

------------------------------

Anglia–Izland

Egész nyugodt a csapat, mindenki a sorsolásról beszél, hiszen nagyon erős az alsó ág, de mi magabiztosak vagyunk – mondta az angol Harry Kane az Izland elleni nyolcaddöntő előtt. Ha meg akarunk nyerni egy ekkora tornát, akkor a legjobb csapatokat kell legyőznünk. Tehát nyugodtak vagyunk, és csak az Izland elleni meccsre fókuszálunk – hangoztatta a Tottenham támadója. Kane szerint Izland minden bizonnyal a szokásos játékát fogja játszani, és foggal-körömmel próbál védekezni, de ez nem szokatlan az angolok számára, ez egy olyan dolog, amivel meg kell küzdeniük: „sok csapat látja, hogy milyen stílusban játszunk és milyen játékosaink vannak, így egyből beállnak védekezni. és a kontrákra játszanak majd. Az angolok legutóbb tíz éve tudtak nyerni az egyenes kiesésben, a 2006-os vb-n sikerült kiszenvedniük egy 1-0-t Ecuador ellen.

Izland korábban még sohasem szerepelt világversenyen, de első bálozóként a nyolcaddöntőbe jutottak. Az egyik izlandi szövetségi kapitány, Lars Lagerback még svéd kapitányként hatszor játszott az angolokkal, és egyszer sem veszített.

Önfeledten játszhatott kislányával, a 3 éves Alba Violával Gareth Bale az Észa-Írország elleni mérkőzés után szombaton, mivel egy öngóllal végül Wales legyűrte a brit házirangadón Észak-Írországot. Az öngól Bale beadása után történt, a Robson-Kanu elől tisztázni igyekvő McAuley a saját kapujába passzolta labdát. Az Eb-k történetében az egyenes kieséses szakaszban még sohasem történt olyan a Wales-Észak-írország mérkőzésig, hogy két nem szuverén országot képviselő válogatott csapjon össze az egyenes kieséses szakaszban. Így a lapzártánk utáni Magyarország-Belgium találkozó győztese Walesszel játszik a negyeddöntőben július 1-jén Lille-ben.

Egyáltalán nem játszottunk jól, ami főként az északíreknek volt köszönhető. Nagyon nehéz volt ellenük futballozni, nem engedték, hogy a saját játékunkat játsszuk – mondta a meccs után Chris Coleman. Nagyon csúnya győzelem volt egy nagyon szoros mérkőzésen, de kit érdekel? Eddig minden meccsünket különböző módon nyertük meg Franciaországban, ami rengeteget elmond a játékosokról – hangoztatta a walesi szövetségi kapitány.

Kiegyenlített mérkőzés volt, sőt, talán mi voltunk a jobbak – mondta Michael O Neill – Keserű ez a vereség, így nagyon nehezen is tudok róla beszélni. Nem voltunk messze a negyeddöntőtől. Aaron Ramseyt és Gareth Bale-t jól semlegesítettük, nem hagytunk teret nekik a játékra. – nyilatkozta az északírek szakvezetője.

Észak-Írországnál végül egy percet sem játszott Will Grigg, az angol harmadosztályból a másodosztályba feljutó Wigan Athletic csatára, akiről sláger született már az Eb előtt. A tornán is igen népszerűvé vált a Grigget dicsőítő dal, melynek lényege, hogy a káprázatos képességű csatártól minden védő retteg.

Nagyon sajnálom, ami történt, elnézést kérek a csapattársaimtól, és a svájci szurkolóktól is – közölte közösségi oldalán Granit Xhaka, aki a Svájc-Lengyelország mérkőzésen a tizenegyespárbajban egyedüliként elhibázta a büntetőjét, így a lengyelek jutottak a negyeddöntőbe.

A nemrég az Arsenalhoz igazoló játékos nagyon csalódott, mert szerinte jobbak voltak a második félidőtől ellenfelüknél, és nyerniük kellett volna. A kommentek között több Arsenal szimpatizáns is kifejtette, hogy alig várják, hogy Xhaka bemutatkozzon a csapatban, mert a kihagyott büntető ellenére nagyon jól teljesített az Eb-n. sokak szerint Shaqiri a torna eddigi legszebb gólját rúgta, amikor a 16-osról ollózva a kapuba bombázott, de ez csak az egyenlítéshez volt elegendő.

Lehet, hogy sokan úgy vélik, csapata túl sok energiát fektet a védjegyének számító védekezésbe, de ez elég volt arra, hogy kiejtsük a svájciakat, és történetük során először bejussunk a negyeddöntőbe az Eb-n – értékelt a mérkőzés után Adam Nawalka. A lengyel szövetségi kapitány szerint az első félidő remekül sikerült számukra: „több helyzetünk is volt és gólt is szereztünk, de rúghattunk volna többet is, akár már akkor eldönthettük volta a találkozót, de nem hazsbnáltuk ki a kontratámadások kínálta lehetőségeket.

Sok lehetőségünk volt, gyengébb kezdés után átvettük az irányítást, és jól játszottunk – hangoztatta Vladimir Petkovic. – A végén még kellett volna rúgnunk egy gólt. Túl idegesek voltunk, két-három hibát is elkövettünk. Tovább kell fejlődünk, és tanulnunk kell az ilyen mérkőzésekből – mondta a svájci szövetségi kapitány.

Pepe és Ronaldo vigasztalták horvát klubtársukat

Sok sírás volt az öltözőben, mert tudtuk, hogy mi voltunk a jobbak – mondta a Horvátország–Portugália mérkőzés után a horvát védő, Vedran Corluka. Portugália a 117. percben szerezte meg a győztes gólt Quaresma révén. A roppant unalmas rendes játékidőben, azaz 90 perc alatt nem volt kaput eltaláló lövé Előzetes(ek) Spanyolország–Olaszország

A nyolcaddöntő legerősebb párosításának tartják a spanyol-olasz derbit, ami akár a torna döntőjének is beillene a két válogatott hagyományai alapján. Az olaszoknál Antonio Candreva combsérülés miatt kihagyja a címvédő spanyolok elleni mérkőzést. A Lazio 29 éves középpályását Federico Bernardeschi, a Fiorentina játékosa pótolhatja. Az olaszok az utolsó csoportmérkőzésen pihentethették kulcsjátékosait, az írek elleni vereséggel is csoportelsők lettek. A spanyolok pedig előnyből bukták el a horvátok elleni csoportdöntőt.

Az olasz válogatottságtól már visszavonuló Andrea Pirlo a La Gazetta dello Sportnak nyilatkozott arról, hogy sajnálja, amiért a spanyolok második helye miatt nem a döntőben találkoznak, de legalább szerint az ellenfél jobban tart tőlük, mint fordítva. Négy éve Spanyolország 4–0-ra nyert a kijevi Eb-döntőben, amiért Pirlo „bosszút" szeretne állni, szerinte az akkori spanyol csapatot szinte lehetetlen volt abban a helyzetben megverni. Pirlo úgy véli, hogy most más a helyzet, mivel a 3-5-2-es felállás nem ízlik nekik ezen a tornán.

------------------------------

Anglia–Izland

Egész nyugodt a csapat, mindenki a sorsolásról beszél, hiszen nagyon erős az alsó ág, de mi magabiztosak vagyunk – mondta az angol Harry Kane az Izland elleni nyolcaddöntő előtt. Ha meg akarunk nyerni egy ekkora tornát, akkor a legjobb csapatokat kell legyőznünk. Tehát nyugodtak vagyunk, és csak az Izland elleni meccsre fókuszálunk – hangoztatta a Tottenham támadója. Kane szerint Izland minden bizonnyal a szokásos játékát fogja játszani, és foggal-körömmel próbál védekezni, de ez nem szokatlan az angolok számára, ez egy olyan dolog, amivel meg kell küzdeniük: „sok csapat látja, hogy milyen stílusban játszunk és milyen játékosaink vannak, így egyből beállnak védekezni. és a kontrákra játszanak majd. Az angolok legutóbb tíz éve tudtak nyerni az egyenes kiesésben, a 2006-os vb-n sikerült kiszenvedniük egy 1-0-t Ecuador ellen.

Izland korábban még sohasem szerepelt világversenyen, de első bálozóként a nyolcaddöntőbe jutottak. Az egyik izlandi szövetségi kapitány, Lars Lagerback még svéd kapitányként hatszor játszott az angolokkal, és egyszer sem veszített. A franciák és a németek jutottak tovább -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!