Hírek

2017.01.07. 08:21

Halálra fagyott egy férfi Budapesten

Készültségben a kíméletlen idő miatt.

BAMA

Már nyolcvannál is többen haltak meg a hideg miatt tavaly ősz óta Magyarországon. Sokan a lakásukban hűltek ki, péntekre virradóra is holttesthez riasztották a rendőröket a Ferencvárosban – egy hajléktalan férfi  halálra fagyott. Az ellátórendszer országszerte 11 100 férőhelyet biztosít a fedél nélkül élőknek.

Egy romos házban találtak rá a kihűlt férfira Budapesten. A legújabb halálesettel már nyolcvannál is több halálos áldozata lehet az idei télnek tavaly ősz óta a Magyar Szociális Fórum összesítése szerint. Kétszer annyian vesztették életüket, mint 2015 azonos időszakában.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) további kemény fagyokra figyelmeztet és kiadta az idei év első narancs riasztását a viharos szél veszélye, valamint a nagy erejű széllökések miatt. Délután mérsékelték. Az OMSZ előrejelzése szerint a következő napokban éjszakénként mínusz 15-20 fok is várható. Az ország felkészült a rendkívüli hidegre, a hajléktalanellátó rendszer, a Belügyminisztérium (BM) irányítása alá tartozó szervezetek munkatársainak felkészítése megtörtént, a földgázellátás pedig folyamatos – mondta egybehangzóan az Emmi, a BM és a fejlesztési tárca egy-egy államtitkára tegnap. Czibere Károly államtitkár közölte, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy senkinek se kelljen az utcán éjszakáznia, országszerte 11 100 férőhely áll a hajléktalanok rendelkezésére, ez még a leghidegebb éjszakákon is elégséges. Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár elmondta, az országos rendőrfőkapitány is utasította a rendőröket, polgárőröket és polgármestereket, hogy különösen figyeljenek oda a településükön egyedül élő, rászoruló, idős emberekre. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár hozzátette, a Magyarországra irányuló földgázszállítás folyamatos, nyomáscsökkenést nem tapasztaltak.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az már kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Éjszaka vagy rossz látási viszonyok között pedig még akkor is tilos a jégen tartózkodni, ha  biztonságosnak számít. Ugyancsak tilos a jégre lépni kikötők területén, a folyókon, rianás esetén a Balatonon. Egyedül senki ne menjen a jégre, és ne álljanak szorosan egymás mellé nagy csoportban, javasolják. A szabad vizek jegén vágott léket legalább ötven méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni.
Agárdon a Velencei-tó jege szombatra elérheti a biztonságos vastagságot, az Agárdi Popstrand ingyenesen várja a korcsolyázókat.

Áldozatok a szomszédságban is

Hóvihar tombolt Bulgáriában is, egy idős férfi megfagyott, valamint a híradások szerint egy lavinában eltűnt turista után kutatnak. Romániában pénteken a vörös riasztást is kiadták több megyére.
De megérkezett a tél Olaszországba is hóval, jéggel és nagy erejű széllökésekkel: hótakaró borítja az adriai-tengerparti Riccione strandjait és a nápolyi Vezúv tetejét is. Az olasz polgári védelem riasztást adott ki Emilia-Romagna és Puglia tartományban.

Pénteken Szerbiában is komoly gondot okozott a hó, tömeges karambol történt Nisnél, 40 jármű ütközött össze, és a hó fogságába esett autósokat a csendőrségnek kellett kimentenie. Az erős havazás miatt több mint tízezer ember esett fogságába az ország nyugati részén a Pešter-fennsíkon.

Közép-Boszniában mínusz 20 fokot is mértek és a szél óránként 122 kilométeres sebességgel fúj.
Ukrajnában négyen megfagytak és több tucat ember fordult orvoshoz kihűlési tünetekkel. Január 4. és 6. között 140 behavazott járműből mintegy 190 embert szabadítottak ki. Finnországban –40 fokot mértek tegnap.

Hibabejelentők és melegedők

Az áram-, gáz- és távhőszolgáltatásban tapasztalt hiba, kimaradás esetén az alábbi honlapon lévő telefonszámokon lehet segítséget kérni:http://www.hirado.hu/2017/01/06/a-kozmuszolgaltatok-hibabejelentesi-elerhetosegei/).
A katasztrófavédelem meg közzétette a melegedőhelyek listáját: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_havazas linken.
A Menhely Alapítvány munkatársai azt kérik, hogy aki hajléktalant lát az utcán, hívja az alábbi számot: + 36 1 3384186.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!