Hírek

2017.01.02. 09:26

Több cég igyekszik megspórolni az emeléseket

Várhatóan sok cégnek okoz majd nehézséget az idén a 15 százalékos minimálbér-emelés, de még ennél is nagyobb érvágást jelenthet a szakképzettek garantált bérminimumának 25 százalékos növelése – így összegezte a Világgazdaság azokat a szakértői véleményeket, amelyek a két intézkedésre reagáltak.

MW Központi Szerkesztőség

„A helyi bértárgyalások alapján már látszik, hogy sok cég megpróbálja megúszni az emelést, elsősorban a munkakörök átminősítésével próbálkoznak, hogy ne kelljen a szakképzettek magasabb bérminimumát kifizetni, hanem csak a sima minimáélbért” – mondta el a lap által megszólaltatott Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Mint megírtuk, a minimálbér 127 ezer, a szakképzetteknek garantált bérminimum összege pedig 161 ezer forintra emelkedik az idén.

A versenyszférában azonban folyamatosan keletkeznek olyan munkakörök, amelyeket képtelen követni a törvény. Hiába van tehát olyan szabályozás, amely kötelezővé teszi a munkakörök egy részében például a középfokú végzettséget – mint a kereskedelemben vagy a vendéglátásban –, sok helyen mégis könnyen lehet „babrálni” az egyes feladatok ellátásohoz szükséges végzettséggel. Kordás László szerint ez ahhoz is vezethet, hogy az érintett dolgozónak januártól kevesebb lesz a nettó fizetése a tavalyinál. Mint mondta, a gyengén működő hazai munkaügyi ellenőrzés nem lesz nagy visszatartó hatással.

A szakszervezeti szövetség elnöke mégis optimizmusának adott hangott, és bízik abban, hogy nemcsak trükközésekhez, hanem hatékonyság- és termelékenység-növelési intézkedésekhez is vezethet majd a cégeknél az emelkedés.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség azért egy használható ajánlásban hívta fel tagságának figyelmét, hogy különösen ügyeljen a veszélyekre a helyi bértárgyalásokon.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!