Hírek

2017.01.25. 08:50

Vadonatúj fajtájú almákat tesztelnek

Címkék#Hírkereső

15 új, hazai ültetvényekből származó rezisztens almafajtát mutatott be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

BAMA

Ha a fajtakísérletek pozitív eredménnyel zárulnak, az új fajták bekerülnek a Nemzeti Fajtajegyzékbe, így az Európai Közösség teljes területén forgalmazhatóak, szaporíthatóak és telepíthetőek lesznek. A hazai almatermesztésben jelentős szerep jut az ellenálló, úgynevezett rezisztens almafajták termesztésének, amely a fajta-előállítás leginnovatívabb irányzata világszerte is – állapítja meg a Nébih közleménye. Jelentőségük, hogy csökkentett vegyszerhasználatot tesznek lehetővé, ökológiai  és biotermesztésre különösen alkalmasak, ezáltal – a környezetet kevésbé terhelő technológiák bevezetése mellett – egészségesebb gyümölcs termelését teszik lehetővé.

A Nébih által most bemutatott 15 új rezisztens almafajta a hivatal fajtakísérleti állomásairól és hazai ültetvényekből származtak. A rezisztens almafajták felhasználása változatos: élelmiszeripari alapanyagként többek között bébiétel és gyümölcslé készül belőle, de termesztenek friss fogyasztásra alkalmas fajtákat is. A vizsgálatok jövőre zárulnak le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!