Hírek

2017.04.26. 19:55

Az osztrákok szerint fontos a határok ellenőrzése

Ausztria ismét meg szeretné hosszabbítani a migrációs válság miatt 2015-ben ideiglenesen visszaállított határ­ellenőrzést, és arra számít, hogy az Európai Bizottság támogatja majd a tervet - mondta Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a Die Welt tegnapi számában.

MW

Az Európai Unió tagországainak uniós ügyekkel foglalkozó miniszterei február elején adtak engedélyt a schengeni övezeten belül egyes ausztriai, németországi, dániai, svédországi és norvégiai határszakaszokat érintő ideiglenes ellenőrzés fenntartására további három hónapig.

A májusban lejáró felhatalmazást annak ellenére is meg kell hosszabbítani, hogy a menekültek száma csökken – emelte ki Wolfgang Sobotka.

Továbbra is szükségesek a nemzeti, tagállami szintű intézkedések, ameddig nem megfelelő az uniós külső határ védelme, „a közrend és a közbiztonság érdekében egész egyszerűen tudnunk kell, hogy ki érkezik országunkba” – mondta az osztrák belügyminiszter.

A jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa hozzátette, hogy Brüsszel várhatóan támogatja a kezdeményezést, és a határellenőrzés újabb meghosszabbítását javasolja majd az ügyről döntő tagállami szakminisztereknek.

A Die Welt felidézte, hogy a bizottság ugyan legutóbb az ellenőrzés fenntartása mellett foglalt állást, de figyelmeztetett, hogy nem válhat tartóssá a 26 országot – köztük több EU-n kívüli államot – összefogó, belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet rendes működését hátráltató intézkedés.

MW -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!