Hírek

2017.04.24. 09:13

Elnökválasztás a terror árnyékában

Címkék#Hírkereső

Fokozott biztonsági intézkedések mellett indult el Franciaországban az elnökválasztás első fordulója, 47 millióan arról döntöttek, hogy a 11 jelölt közül ki az, aki a május 7-én a második fordulóban megmérkőzhet az államfői posztért.

MW Központi Szerkesztőség

A franciaországi elnökválasztáson a részvételi arány tegnap 69,42 százalékos volt 17 órakor, ami szinte megegyezett az öt évvel ezelőtti értékkel – értesült lapunk lapzártakor. A szavazási kedv alig egy százalékponttal maradt el a 2012-ben,  a voksolás ugyanezen pontján mért, 70,59 százalékos részvételi aránytól.

Akkor a szavazás végén 83,77 százalékos volt a részvételi arány. 2007-ben 73,37, 2002-ben 58,45 százalékon állt a részvételi arány 17 órakor. A távolmaradás 2002-ben volt a legjelentősebb, akkor a felméréseket meghazudtolva és a szocialista Lionel Jospint maga mögé utasítva Jean-Marie Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front akkori elnöke került be a második fordulóba a jobboldali Jacques Chirac oldalán.

Az elnökválasztás első fordulóját terror árnyékolta be, hiszen csütörtökön este lövöldözés volt a párizsi Champs-Élysées sugárúton, ahol a magát az Iszlám Állam terrorszervezet tagjának valló elkövető megölt egy rendőrt, kettőt pedig megsebesített.

A támadót, Karim Cheurfi 39 éves francia állampolgárt később a rendőrök agyonlőtték. Néhány nappal korában a rendőrség egy másik tervezett iszlamista merényletet akadályozott meg, őrizetbe véve két férfit Marseille-ben. Egy nappal az elnökválasztás első fordulója előtt pedig, szombaton, a párizsi Gare du Nord pályaudvaron őrizetbe vettek egy férfit, aki egy csendőrjárőr előtt késsel hadonászott.

A Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen 2015 januárjában elkövetett merénylet óta a köztereken járőröző 7 ezer katona mellett kivezényeltek még 50 ezer járőröző rendőrt, akik a választóhelyiségek biztonságáért feleltek. 

A francia hírtelevíziók szerint a biztosítás régióként változó volt. A dél-franciaországi nagyvárosokban, a tavalyi kamionos terrortámadás helyszínén, Nizzában és Marseille-ben is látványosabb volt
a rendőri jelenlét, mint például Párizsban. Három helyről, Besanconból, Strasbourgból és a Calais közeli Saint-Omerből is azt jelentették a Le Monde című napilap tudósítói, hogy ki kellett üríteni a választó­helyiségeket, mert gyanús gépkocsikat észleltek a közelben, de a helyszínre riasztott tűzszerészek végül nem találtak robbanóeszközöket. Félmeztelen, Marine Le Pen nemzeti frontos francia elnökjelöltet ábrázoló maszkot viselő nőjogi aktivistákat vettek őrizetbe Henin-Beaumont-ban, ahol a jobboldali jelölt  leadta szavazatát.

Az 5. köztársaság történetében most először a hivatalban lévő elnök, a szocialista François Hollande nem jelöltette magát újra.

Lapzártánkkor Emmanuel Macron és Marine Le Pen vezetett

Az első, a voksukat már leadott választók megkérdezése alapján készült felmérés szerint Emmanuel Macron és Marine Le Pen vezet a francia elnökválasztás első fordulójában, így ők kerülhetnek a két hét múlva esedékes második fordulóba – derül ki az RTBF belga televízió lapzártánkkor megismert adataiból. Az előzetes exitpoll a 12 óráig szavazottak megkérdezése alapján készült. Az adatokat fenntartással kell kezelni. A közvélemény-kutatók korábban azt jósolták, hogy a szociál­liberális, uniópárti Macron 24 százalékon áll, a szélsőjobboldali Le Pen 22-n, a konzervatív Francois Fillon 20,5, a baloldali radikális Jean-Luc Mélenchon 18 százalékot szerezhet.

A tengerentúli területeken jól szerepelt Mélenchon. Guyanában 24,72 százalékot kapott, Le Pen nem sokkal mögötte második 24,29 százalékkal, Macron 18,75 százalékot kapott. Martinique-ben is a baloldali radikális politikus végzett az élen, nem egészen két százalékkal megelőzve Macront. A karibi Guadeloupe szigetén Macron lett az első 30,32 százalékkal, itt Mélenchon második lett 23,99 százalékkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!