Hírek

2017.04.17. 08:31

Európában népbetegség lesz a rövidlátás

Címkék#Hírkereső

Európában minden negyedik ember rövidlátó, ráadásul ez az arány évről évre várhatóan növekedni fog, mert napjainkra a szem már gyerekkorban fokozott megterhelésnek van kitéve.

MW Központi Szerkesztőség

„Különösen károsan hat a számítógépek és az okoseszközök rendszeres használata, valamint az olvasásos tanulás” – hangoztatta Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

A közhiedelemmel ellentétben a rövidlátás nem múlik el a kor előrehaladtával, vagyis nem lehet kinőni. Ez azzal magyarázható, hogy a szemprobléma kialakulásának alapvetően anatómiai okai vannak: akkor jelentkezik, ha a csontos szemüreg hosszabb a normálisnál, illetve a lencse felszínének domborúsága is okozhat fénytörési problémát, ami gyengíti az éleslátást. Az anatómiai adottságokat szemtornával sem lehet befolyásolni. Az elhanyagolt rövidlátás ugyanis komoly terhelés a szemnek, ezért 1-1,5 dioptria felett már mindenképpen szemüveg viselése ajánlott.

Nagy Zoltán Zsolt klinikaigazgató szerint ezért fontos a gyerekekre odafigyelni, hogy minél kevesebb időt töltsenek a számítógép és a külön­féle okoseszközök előtt. A közeli használat ugyanis igénybe veszi
a szem izmait, ami szintén okozhat rövidlátást vagy fokozhatja
a már fennálló problémát. Minden esetben fontos lenne, hogy a fiatalok több időt töltsenek a szabadban, kiránduljanak, sportoljanak. Ilyenkor ugyanis a szem alkalmazkodási izmai nyugalmi állapotba kerülnek, ami jótékonyan hat a szervre.

A professzor kiemelte, hogy bizonyos genetikai szembetegségek is gyakran jelentkeznek gyermekkorban, ilyen a veleszületett szürke, illetve zöld hályog. Ezekre is nagy figyelmet kell fordítani, mivel romolhat vele az életminőség. Korán, akár már 2-3 hónapos korban elvégzett műtéttel azonban elérhető, hogy a potenciálisan vakságra ítélt gyerekek teljes életet tudjanak élni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!