Hírek

2017.05.15. 09:18

A CDU nyerte a tartományi választást

Címkék#Hírkereső

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot Németország legnépesebb és gazdaságilag legerősebb tartományában, Észak-Rajna–Vesztfáliában a vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) eredményei szerint.

MW Központi Szerkesztőség

Ezek alapján a CDU a szavazatok 34,5 százalékát gyűjtötte össze, 8,2 százalékponttal erősödve a legutóbbi, 2012-es választáson elért 26,3 százalékhoz képest.

A Martin Schulz vezette szociál­demokrata párt (SPD) története legrosszabb eredményével, 30,5 százalékkal a második helyen végzett. Ez 8,6 százalékos gyengülés a 2012-es 39,1 százalékhoz viszonyítva.

A düsseldorfi Landtag harmadik számú ereje a liberális FDP 12 százalékkal. A negyedik a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 7,5 százalékkal. A Zöldek 6 százalékot értek el. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 5 százalékot szerzett.


Az észak-rajna–vesztfáliai választás a pártok utolsó erőpróbája volt a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt, így meghatározza kiinduló pozíciójukat az országos választási kampányban. A közel 18 millió lakosú tartományt az utóbbi öt évben az SPD és a Zöldek koalíciója kormányozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!