Kék hírek, bulvár

2009.04.03. 20:06

Prostituáltnak adták el Ausztriába a 17 éves lányt

Prostitúcióra kényszerítettek egy 17 éves Tolna megyei diáklányt eddig ismeretlen férfiak. Jobb életet, sok pénzt kínáltak neki, de végül rabságban tartották.

TEOL/Rácz Tibor

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kreiner József (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Március második felében csábították el idegenek a 17 éves Tolna megyei lányt egy gyermekotthonból. Végül egy török tulajdonban lévő osztrák night klubban kötött ki, ahol prostitúcióra kényszerítették. Kreiner József alezredes, a bonyhádi rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója kérdésünkre elmondta, az intézmény vezetője jelezte a rendőrség felé, hogy a kislány elhagyta az otthont, és nem tért vissza. A helyi rendőrőrs keresni kezdte, majd a rokonai lakóhelyén kereste a körzeti megbízott, ám ott sem tudtak róla semmit.

– Nem először fordult elő, hogy a lány eltűnt. Sokat hiányzott az iskolából, és szerette a fiúkat is. Amikor azonban a nevelők nyomozni kezdtek, kiderítették, hogy két férfi régóta a nyakára járt, és valószínűleg ők vitték el – mondta Kreiner József. Rögtön hozzátette: utólag kiderült, hogy ezt nem erőszakkal tették, munkalehetőséggel, egy jobb, és szabad életet ígéretével csábították el. Azt állították, kizárólag táncolnia kell, amiért havi háromezer eurót kap. Ehelyett bezárták egy lakásba, prostitúcióra kényszerítették és még csak nem is telefonálhatott.

Egyszer mégis sikerült felhívnia az édesanyját, akinek készüléke kijelezte a hívószámot. Ekkor derült ki, hogy Ausztriában van. – Leadtuk a telefonszámot, illetve minden olyan információt, ami segíthet a felkutatásban a nemzetközi kereső irodának, a SIS-nek, és ők a helyszínt be tudták azonosítani – mondta Kreiner József. Valószínűleg fogvatartói észrevették, hogy a lánynak sikerült hazaszólnia, mert a két férfi, aki elvitte, vasárnap haza is hozta – tette hozzá. Látható sérülések nem voltak rajta.

Az elkövetőkről egyelőre annyit tudnak, hogy szekszárdiak. Az alezredes leszögezte, annak ellenére, hogy bejelentést eddig senki nem tett, a rendőrség tudomást szerzett hat-nyolc esetről, amikor bonyhádi lányokat csábítottak munka ígéretével külföldre, majd prostitúcióra kényszerítettek. – Két lány még fejenként 300 ezer forintot is befizetett egy magyar férfiaknak a munkavállalási engedélyre. Ők úgy szöktek haza, hogy kimásztak a fürdőszoba ablakán, és egy vendégmunkásokat szállító járművel tudtak hazajönni Ausztriából.

Nemhogy 3000 eurót nem kaptak, de útiköltségre sem volt pénzük. Az alezredes hozzátette: a helyi középiskolákban igyekezett felhívni a lányok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre. A TEOL.hu kérdésére a diákok megerősítették, óvatosabbak, mióta hasonló híreket hallottak. Mindig csoportosan közlekednek, és csak olyannal állnak szóba, akit valamelyikük ismer. A megkérdezettek közül személyesen még senkit sem próbáltak könnyű külföldi pénzszerzésre csábítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!