Kék hírek, bulvár

2010.03.28. 18:58

Tisztább vizet öntenének a poharakba

Az attalai önkormányzat visszavásárolta az Aquainvest Kft.-től a dombóvári vízmű azon tulajdonrészét, amit még 2006-ban adott el a cégnek. Így részese lehet az ivóvízminőség-javító társulásnak, s bízhat egy jó pályázati eredményben.

TEOL/Rácz Tibor

Visszavásárolta Attala önkormányzata az Aquainvest Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft.-től a Dombóvár és Környéke Víz- és Csatornamű Kft.-ben lévő tulajdonrészét. A település még 2006-ban adta el a tulajdonjogot 19,5 millió forintért. Most a falu ugyanekkora összeget fizetett a kft.-nek.

Gelencsér István, Attala polgármestere kérdésünkre elmondta, a tulajdonrész visszavásárlásának egyik oka, hogy részt akarnak venni a kistérség ivóvízminőség-javító programjában. Ezt pedig csak úgy tehetik meg, ha a vízmű üzletrésze száz százalékig önkormányzati tulajdonban van. Mint hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az önkormányzat maga rendelkezhessen az ivóvízbázisa fölött.

Jól jött a falunak, hogy az Aquainvest hajlandóságot mutatott a tulajdonrésze eladására. Hozzátette, bízik abban, hogy e lépés után Attala ugyanolyan súllyal vehet részt a programban, mint a többi társuláshoz csatlakozott település.

- A vízvezeték rendszerünk tudomásom szerint már nagyon régi, emellett a víz vastartalma is magas. Bízom abban, hogy a pályázaton sikeresen szerepel majd az új társulás, s hamarosan javulhat a településünkön is a víz minősége - húzta alá.

A napokban létrehozta a Dombóvár és Környéke Kistérségi Ivóvízminőség-javító Társulást a város, valamint tizenkét közeli falu önkormányzata. A tizenhárom település - Dombóvár, Attala, Csibrák, Csikóstőttős, Csoma, Dalmand, Döbrököz, Gyulaj, Kapospula, Kaposszekcső, Kocsola, Kurd és Szabadi - képviselő-testülete azzal a céllal alakította meg az említett társulást, hogy az Európai Unió követelményei szerinti ivóvízminőséget garantálni tudják településeiken, azok külterületein, illetve a Dombóvárhoz közeli két pusztán, Mászlonyban, illetve Szilfáson. 

A szervezet a Dombóvár és Környéke Víz- és Csatornamű Kft. számára meghatalmazást adott, hogy végezze el az Európai Unió és a magyar állam által közösen finanszírozott Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjához benyújtandó pályázati anyag előkészítését és szerezze be az ahhoz szükséges szakhatósági engedélyeket.

Az esetleges pályázati támogatásból az önkormányzatok nem a jelenlegi vízbázisok kiváltását szeretnék megvalósítani. Az ivóvizet akarják egészségesebbé tenni azzal, hogy csökkentik a szennyezőanyagok koncentrációját különféle technológiai megoldásokkal. 

A  Dombóvár és Környéke Kistérségi Ivóvízminőség-javító Társulás elnökévé a város mindenkori polgármesterét, elnökhelyettesévé pedig Döbrököz mindenkori önkormányzati vezetőjét választották a polgármesterek.

A pályázat forrását az uniós Kohéziós Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése biztosítja. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!