Kék hírek, bulvár

2014.09.23. 16:10

Elnyelte a föld a Toyotát a városközpontban - fotó!

Ilyet általában a Facebookon szoktunk látni: megnyílik a föld, s eltűnik benne, hol egy ház, hol egy autó. Hasonló történt Szekszárdon is az egyik hajnalban.

Gyuricza Mihály

Beszakadt a térburkolat egy autó alatt Szekszárdon, a Bezerédj utcában, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tolna Megyei Szakaszmérnökségén, az irodaépület udvarában. Tudták ugyan, hogy alatta kitéglázott pince van, de senki nem számított rá, hogy leszakadhat. Az omlás miatt mintegy 7 méter hosszú, 3 méter széles üreg keletkezett. Egy, az igazgatóság által bérelt Toyota terepjáró teljes egészében eltűnt a mélyben. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a közelben álló másik két gépkocsi a felszínen maradt, nem esett bajuk.

Az igazgatóság felkért egy statikai szakértőt, aki egyelőre azt állapította meg, hogy az igazgatóság épülete, illetve a szomszédos ház nincs veszélyben. A csapadékvizek elvezetését a kialakult helyzethez igazodva megoldották. Ugyancsak ideiglenesen kiváltották az eltört vízvezetéket is. A leszakadt részt fóliával lefedték, hogy minél kevesebb csapadék jusson az üregbe, s kiszivattyúzták a már bejutott vizet is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az autó kedden még a pincében volt, úgy szeretnék kiemelni, hogy ne keletkezzenek benne további károk (Fotó Gottvald Károly)
[/caption]

Beke Zsolt, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tolna Megyei Szakaszmérnökségének vezetője elmondta, tudták, hogy az ingatlan alatt van egy megfelelő állapotúnak gondolt, kitéglázott pince, használták is rendeltetésszerűen, akik a szakaszmérnökség szolgálati lakásában laktak. Idősebb emberek most azt mondták, hogy ez a pince hosszabb is lehet, mint amennyi az elfalazás után látszik belőle, benyúlhat akár a forgalmas Bezerédj utca alá is.

A szakértő még vizsgálja a kialakult helyzetet, és majd javaslatot tesz a helyreállítás módjára, a pince esetleges feltárására. Tőle várják a választ arra is, hogy miért történhetett a beszakadás. Az igazgatóságon arra gondolnak, hogy az utóbbi időszakban hullott rendkívül sok csapadék is hozzájárulhatott az omláshoz. Ennek ugyanakkor ellentmondani látszik, hogy az udvar térköves burkolata szakszerűen készült, megfelelő lejtéssel a vízelvezetéshez.


Az autó kedden még a leszakadt pincében volt, úgy szeretnék kiemelni, hogy ne keletkezzenek benne további károk. A bajt okozó pincét valószínűleg betemetik – mondta a szakaszmérnökség vezetője. 

Az ügyeletes hajnalban vette észre

Most az ár- és belvízhelyzet miatt a szakaszmérnökségen éjszaka is van ügyelet. Az ügyeletes hajnali 4  óra tájban vette észre, hogy mi történt az udvaron. Elzárta az épületben a vizet, mert a beszakadás egy vezetéket is érintett. A helyszínre vonultak a tűzoltók, meggyőződtek róla, hogy gázvezeték, villamos vezeték nem sérült meg. Sajnos az udvar annyira zárt, hogy a nagy tűzoltóautók nem fértek hozzá a beszakadt terepjáróhoz, nem tudták kiemelni. Helyszíni szemlét tartott a katasztrófavédelem is, jegyzőkönyvet vettek fel az eseményről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!