Kék hírek, bulvár

2014.11.17. 17:35

Azt mondta, megöli, ha nem ad neki több pénzt

Megfélemlítette, folyamatosan fenyegette áldozatát a vádlott, aki szétvert, majd kirámolt egy autót is. Hét év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság.

Ihárosi Ibolya

Rablás, rongálás, zaklatás bűntettében és lopás vétségében mondott ki bűnösnek a Szekszárdi Járásbíróság egy büntetett előéletű, 29 éves hajléktalan férfit. Mindezekért hét év fegyházbüntetésre ítélték, és hét évre eltiltották a közügyektől. A büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra. A bíróság a férfit a személyi szabadság megsértésének vádja alól felmentette, mert a sértett el tudott volna menekülni. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért, tájékoztatott dr. Kovács Ildikó, a járásbíróság sajtószóvivője.

A vádlott 2013. májusától Szekszárdon a laktanya környékén élt hajléktalanként, július 6-án reggel negyed hétkor szólította meg a sértettet, akit már régebbről ismert. Először normál hangnemben kért tőle pénzt, a másik férfi adott is neki 125 forintot, majd továbbment. A vádlott vele tartott, és elmesélte, hogy a börtönből nemrég szabadulva az éjszaka leszúrt valakit egy szórakozóhelyen. Ez nem volt igaz, csak azért mondta, hogy félelmet keltsen, s így könnyebben elérje célját, a másik férfi pénzének a megszerezését. Mint kiderült, a sértett előző nap azért vett fel 56 ezer forintot a számlájáról, hogy albérletét kifizesse, s még ezen kívül is volt nála pénz. 

A Mikes és a Csokonai utcai panelházak közti játszótéren már támadóan lépett fel a vádlott. A sértettet ruhájánál fogva rángatta, majd elővett egy fanyelű, 12 centiméter hosszúságú dugóhúzót és azzal fenyegetőzött, hogy leszúrja, ha nem ad neki azonnal pénzt. A megrémült áldozat át is adott 16 ezer forintot, majd eleget tett a vádlott azon felszólításának is, hogy tartson vele. A vádlott út közben tovább fenyegette, majd az Arany János utcai telefonfülkéből felhívott valakit, akitől 4 adag újfajta pszichoaktív drogot rendelt. Pár percen belül autóval meg is hozták a kábítószert, amelyből egy adagot fel is szívott. Azzal is megfenyegette a másik férfit, ha segítséget mer kérni, belekeveri a drogügybe. Utóbb ismét azt mondta neki, hogy megöli, ha nem ad neki több pénzt. A sértett át is adott 30 ezer forintot.
Végül taxival mentek ki a Tescóhoz, ahol a sértett az újabb presszió hatására az utolsó 15 ezer forintját is odaadta a vádlottnak, aki az áruházban bevásárolt, majd ismét taxiba ültek, amelyből a sértett az első körforgalomnál kiszállt. Akkor a vádlott az ígérte neki, hogy megadja a pénzét, amit persze azóta sem teljesített.

Tört-zúzott dühében, majd elaludt 

A vádlott még tavaly július 1-én összeveszett barátnőjével, emiatti dühében, ittas állapotban még aznap éjjel bemászott a vendéglátóipari középiskola udvarába, ahol megrongálta a raktárépület ajtaját és egy az udvarban álló autót. Az autóból kitépte a díszlécet, a belső világítást és a rádiósmagnót, kivette az akadályjelzőt, az elsősegély-csomagot, az emelőt és a forgalmi engedélyt. Az autóban összesen 700 ezer 747 forint kárt okozott. A lopott holmit magával vitte a raktárépületbe, ahol elaludt. A történteket másnap reggel az iskola gondnoka vette észre. Ekkor a rongáló még a raktárban aludt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!