Közélet

2008.02.07. 18:50

A legnagyobb jutalom a szabadság

A szekszárdi börtön hét dolgozója ellen indult 2007-ben fegyelmi, nyolc ellen pedig büntetőeljárás. Erről Balázs Péter börtönparancsnok számolt be a börtön csütörtöki, évértékelő állománygyűlésén.

Ihárosi Ibolya

Az ügyek többsége kisebb hivatali mulasztás volt, a volt gazdasági vezető ellen viszont 141 ezer forintnyi hűtlen kezelés miatt folyik büntetőeljárás. Az egyik sofőr az intézeti autó helyett a sajátjába tankolt. Az előző években előfordult, hogy 30 büntetőügy is indult. Mint a parancsnok elmondta, egyikből sem lett vádemelés, mert a mobiltelefonok becsempészéséhez nem volt közük az őröknek. [caption id="" align="alignleft" width="324"] Balázs Péter börtönparancsnok (F: K. A.)
[/caption]Kimeríthetetlen az elítéltek rokonainak kreativitása. A szokványos megoldás, hogy cipőtalpba teszik a mobilt. Találtak például professzionálisan átalakított borotvahabos flakonba elrejtett telefont. A doboz alja menetes volt, a tetején pedig jött a hab. Balázs Péter szerint ma már szinte nem juthat át tiltott tárgy a csomagellenőrzésen. A fogvatartottak egyre nagyobb hányada erőszakos bűncselekmény miatt kerül be a börtönbe. Ennek megfelelően a benti viselkedésük is agresszív. Ahogy parancsnok fogalmazott, „nem túl magas körükben a frusztrációs tolerancia”. Fogvatartottak ellen tavaly százas nagyságrendben indult fegyelmi eljárás. Ezek többsége is kisebb fegyelemsértés, de mint beszámoltunk róla, előfordult fajtalankodás is. A második kísérletet már észrevették az őrök. Előfordul, hogy dühüket, idegességüket a tárgyakon vezetik le. Ez ellen vezették be a kártérítési eljárást. Évi 240 üggyel indultak, tavaly már csak a feleannyi volt. Már ott tartanak, ha ágyneműcserénél szakadást vesznek észre a rabok, kicseréltetik hibátlanra. Kérdésünkre Balázs Péter elmondta, hogy elsősorban pedagógiai módszerekkel igyekeznek szabálykövető magatartásra bírni a börtönlakókat. Ilyen a figyelmeztetés, feddés, ezt követi a szabadon felhasználható pénz csökkentése. Csak a legvégső lépés a magánzárka. A havi egy látogatás, két csomag, plusz a tisztasági csomag jár a raboknak. Hetente kétszer tíz percig beszélhetnek telefonon hozzátartozójukkal. Ezeket a jogokat nem lehet tőlük megvonni. Sokkal többet számít a jutalmazás. Ez dicsérettel kezdődik, a plusz élelmiszerre költhető pénz emelésével folytatódhat. Plusz csomagot, beszélő hosszabbítást kaphat a példás magaviseletű. Eltörölhetik a korábbi fenyítéséket a nyilvántartásból. A legnagyobb jutalom, mi lehetne más, mint a szabadság, vagyis, ha egy-két napra hazamehet az elítélt. Az állománygyűlésen részt Dömény Sándor, a büntetés-végehajtás megbízott országos parancsnoka. A vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolt ezredesekre vonatkozó kérdésünkre ugyanazt mondta mint korábban. Nem érti, hogy ebből a büntetőügyből miért pont most lett sajtóhír, amikor a nyomozás még 2006-ban kezdődött. A vádirat hónapok óta hozzáférhető, a bírósági tárgyalás pedig várhatóan csak hónapok múlva kezdődik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!