Közélet

2008.02.29. 18:21

Mentők: száz forint egy kilométerért

Katasztrofális helyzetben voltak a betegszállítók, hiszen a korábbi állami támogatás még a kiadásaikat sem fedezte. Pénteken megegyeztek az emelésről az egészségügyi szaktárcával.

Hargitai Éva

Nyolcvanról száz forintra emelkedett a betegszállítás kilométerenkénti állami díjazása – tájékoztatta a TEOL-t Kedves Mihály a szekszárdi Kedves Mentő Kft. ügyvezetője. A Betegszállítók Országos Egyesületének képviselői pénteken egyeztek meg az egészségügyi, valamint a pénzügyminisztérium, az egészségbiztosítási pénztár, és az Országos Mentőszolgálat képviselőivel közös tárgyalásukon. Ez annyit jelent, hogy január hónapra egy autóba beteg után 100 forintot kapnak kilométerenként, minden további betegért pedig ennek az összegnek 20 százalékát – mondta el Bődör József, a kaposvári Pannon Mentő Kht., és egyben a dél-dunántúli magán mentőszolgálatok régiós vezetője.
A szaktárca pedig azon dolgozik, hogy a finanszírozáshoz szükséges forrásokat előteremtsék. A továbbiakban több tárgyalás is várható, hiszen többek között meg kellene oldani az ügyeletek fenntartásának támogatását is, amit a kilométerpénz nem fedez.
A megállapodás, és a finanszírozás elhibázottságának elismerése azonban biztató, hiszen így a későbbiek tekintetében is reménykedhetnek. A megegyezés előtt a betegszállítás már katasztrofális helyzetben volt, sok vállalkozás csak kölcsönből tudta folytatni a szolgáltatást. Így volt ezzel a szekszárdi Kedves Mentő Kft. is, a megye legnagyobb létszámmal dolgozó szolgálata. Kedves Mihály ügyvezető elmondta, jelenleg ötmillió forintos hitelből működnek. A korábbi feltételek mellett nem folytatták volna a munkát – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!