Közélet

2008.02.10. 19:55

Születésük előtt kellett meghalniuk

Tavaly tovább csökkent megyénkben az abortuszra jelentkezők száma az elmúlt évtized tendenciáját követve. Az országos adatok szerint az elmúlt másfél évtizedben mintegy felére csökkent a művi vetélések száma, de ezzel párhuzamosan átlakult a műtéten átesett nők demográfiai összetétele is. Jelentősen emelkedett a kérelmezők között a nem házas, valamint a gyermektelen nők aránya.

Hargitai Éva

A megyében tavaly 1178 -an jelentkeztek az első tanácsadásra, majd 1108-an jelentek meg a három napos megfontolási idő után a következő tanácsadáson a Családvédelmi Szolgálatoknál - tájékoztatott Markó Aranka, az ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Intézetének vezető védőnője. A műtétre 1080-an mentek el. Az egy évvel korábbihoz képest ez némi csökkenést jelent, ám nem mutat kedvező képet, hogy nőtt a hajadonok, egyedülállók aránya. Az előbbiek a jelentkezők számának több mint felét tették ki, összesen 602-en voltak, míg 2006-ban csak 567 volt a számuk.
Tavaly az egyik legsajnálatosabb változás a 15 év alatti jelentkezők számának emelkedése volt. Míg 2006 ban csak négyen, addig 2007-ben már kilencen jelentkeztek abortuszra. Leginkább a 20 és 29 év közöttiek korosztálya érintett, közülük kerül ki a jelentkezők csaknem fele.

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Ő megszülethetett. 2007-ben ezernyolcvan gyermek nem láthatta meg a napvilágot Tolna megyében
[/caption]A tanácsadásokon a megjelentek nyolcvan százaléka egyedül vesz részt, azaz sem az apa, sem más nem kíséri el őket. - Ez megnehezíti a szakemberek dolgát, hiszen ha a társ a várandós nővel van, nagyobb az esélye, hogy esetleg megváltoztatják döntésüket - mondta Markó Aranka. Sajnálatosnak tartja azt is, hogy a jelentkezők mintegy húsz százaléka első terhességének vet így véget. A legtöbben - mintegy 44 százalék - azonban már négy vagy annál több terhesség után folyamodnak segítségért. Ennek egyik oka a szakember meglátása szerint, hogy az idősebb korosztályban még nem rögzültek a születésszabályozás módszerei. E mellett hiányzik a magzatvédelmi törvényben utalás szinten megjelent támogatott fogamzásgátlási rendszer. Sokszor a szociális helyzet nem teszi lehetővé a drága fogamzásgátlók alkalmazását, és vannak módszerek, amelyekben nem is bíznak a nők - hangsúlyozta a vezető védőnő. Hozzátette, az óvszer használatát pedig sokszor a férjek nem vállalják fel.

Bővebben a Tolnai Népújságban február 11-i számában!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!