Közélet

2008.06.05. 17:22

Nem akarják, hogy cigányok házai csúfítsák el a főutcát - fotók!

Azzal, hogy a bíróság úgy döntött, nem lesz népszavazás Váralján, minden formai akadály elhárult a pérói nyomortelep felszámolása elől.

Rácz Tibor

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A Péró egyik lakója, a Bogdán család. Csak a gyerekeknek jobb legyen - mondja az asszony Fotó: Kiss
[/caption]


















A lehetőséget úgy néz ki, megkapják, a feladat adott számukra. A feladat a váraljai Péróban élő cigányoknak nem más, mint beilleszkedni a többségi társadalomba. Olyan ez, amit eddig is kevesen teljesítettek maradéktalanul. Tartanak is attól a falubeliek, hogy ha kikerülnek a nyomortelepről, nem lesznek hasznos tagjai a többségi társadalomnak. Lezárult egy szakasz a falu történetében. Eldőlt, nem népszavazás dönt arról, hogy továbbra is részt vegyen-e a falu a telepfelszámolási programban. Abban a programban, amire a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázatán 54,3 millió forintot nyert az önkormányzat. 

[caption id="" align="alignright" width="200"] Képletesen és szó szerint is göröngyös út vezet ki a Péróból: Fotó: Kiss Albert
[/caption]- A támogatás révén kilenc család juthat ingatlanhoz, húszan szakképesítést szerezhetnek, emellett óvodáztatási program indulhat, egészségügyi szűrővizsgálatokat szervezhetnek, a hátrányos helyzetű gyerekek iskolai támogatására pedig mentor tanárokat jelölhetnek ki. A programot szociális munkás is segíti. Egy idős asszony azonban, aki kapáját sétapálcaként használva járt-kelt a falu fő utcáján, egy kicsit bizonytalan.

- Nem lenne jó ötlet, ha egyből a tulajdonukba kerülnének a házak. Legalább tíz évig nem lenne szabad rájuk íratni, s kéthavonta ellenőrizni kellene, fizetik-e a számlákat, és hogy rendbe tartják-e a portát - mondta a magát Ilon néninek mondó asszony. Érzése szerint okos, jó ötlet, hogy javítani akarnak az életkörülményeiket, ám azt következetesen kellene tenni. Reméli, a mellékutcákban találnak nekik házakat, hogy ne rontsák a fő utca látképét. Hozzáteszi, sokaknak nagyon nem tetszik, hogy "azok" beköltöznek a Péróból a faluba.


Bővebben a Tolnai Népújság június 6-i (pénteki) számának 2. oldalán!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!