Közélet

2008.06.06. 17:38

Nyomorba dönti a kisebb településeket a sok segély kifizetése

Tolna megyében az önkormányzatok átlagosan költségvetésük 7 százalékát fordítják a szociális juttatások kifizetésére. A szóródás nagy, van ahol 3, van ahol 15 százalékot tesz ki az összeg.

Venter/Vida

Rendszeres szociális segély 14 és 62 éves kor közt jár. Aki nem szerzett nyugdíj-jogosultságot, az utána az időskorúak járadékát kapja. A rendszeres szociális segély egy családban csak egy munkanélkülinek jár. Várhatóan ősszel döntenek a honatyák arról, hogy munkavégzéshez kössék-e a jövőben a szociális segélyek kifizetését azok esetében, akik munkaképes korúak és alkalmasak a munkavégzésre. A tervek szerint havi 5 munkanapot kellene ledogozniuk a rendszeres szociális segélyből élőknek, mégpedig a közmunka program keretében.

Gyulaj község költségvetésének 15 százalékát fordítja szociális kiadásokra, jelentős részét rendszeres szociális segélyek kifizetésére. 
– Egyetértek a kezdeményezéssel – mondta Dobos Károlyné, a falu polgármestere. – Vannak, akik évtizedek óta nem dolgoznak, és bizonyára jót tenne nekik, ha úgy éreznék, tettek is valamit a pénzért, amit kapnak.
Demény Károly, Sárszentlőrinc polgármestere úgy véli, a segélyek csak a nyomorúságot, szegénységet konzerválják, nem jelentenek megoldást, szerinte tisztességes munkával kellene pénzt keresni, nem szociális segélyből élni. A legelszomorítóbb szerinte az, hogy az aktív korúaknak juttatott segélyek alkotják a túlnyomó többséget, havonta 1,1 milliót fizetnek ki számukra.

A teljes cikket elolvashatja a Tolnai Népújságban!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!