Közélet

2008.09.09. 08:44

Elárasztotta a család házát a falu szennyvize

A hétvégén csőtörés volt Izményben. A szennyvíz a falu legalacsonyabban fekvő házában tört elő. A tulajdonosok úgy érzik, magukra maradtak a kárelhárításban.

Wessely Gábor

Mint a burleszk filmekben. Benyitott Bakó Gáborékhoz a szomszéd, és majdnem elsodorta a szennyvízáradat. A vécéből gejzírként lövellt a mocskos lé, s mikor valahogy bedugaszolták, a fürdőkád vette át a szerepét. Úszott a fürdőszoba, aztán az egész lakás, a szőnyegek bűzös rongycsomókká változtak, a nemrég lerakott parketta felpúposodott. A háziak féllábszárig jártak a trutyiban, ami a nyílászárók és a falak résein át távozott az udvarra, becsordogált a kútba, a terménytárolóba, ott is kárt okozva.

Bakó Gábor és élettársa Balázsné Sebestyén Bernadett a legmélyebben fekvő izményi házban lakik a falu végén. Három gyermeket nevelnek. Az asszony drámai módon ecseteli a szombati csőtörés részleteit. Úgy érzi: a baj elhárításában nagyon magukra maradtak. [caption id="" align="alignleft" width="350"] A szennylével elárasztott lakást egy teljes napig takarította Balázsné Sebestyén Bernadett
[/caption]A falu mocska, a gravitációnak engedelmeskedve hozzájuk vándorolt. Két órán keresztül nem találtak egy olyan embert, aki valahol valamit elzárna. Balázsné bele se mer gondolni, mi történt volna, ha nincsenek otthon, ha elutaznak a hétvégén. Vasárnap délig pucolták a lakást, húsz liter hypot használtak el. Mikor a küszöbökön át kisöpörték a könnyebb fajsúlyú szennylét, még 12 vödör súlyos üledéket hordtak ki a házból. Egy éve élnek itt. Úgy hallották, hogy az előző lakónak is voltak ilyen problémái, mégsem történt semmi.

Szerencsére van biztosításuk, de inkább biztonságot szeretnének, nem kártérítési díjat. A polgármester, Fábián Ferenc azt mondja: felajánlotta segítségét. Alhatott volna a háromgyerekes pár az erdei iskolában, de nem éltek a lehetőséggel. Ismeretei szerint a vízmű kifizeti a kárukat. Éreth Attila a bonyhádi vízmű ügyvezetője pontosít: a cég biztosítója fizet. A kárt vallottakat persze nem ez érdekli elsősorban, hanem a megoldás. Hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg az eset. Az ügyvezető szerint egy visszacsapó szelep beépítésére volna szükség. A cég vállalja a földmunkát és a szerelést, de a szerkezet árát – ami 15-20 ezer forint – az ingatlantulajdonosnak kell állni.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!