Közélet

2008.09.14. 11:32

Száztíz telek közművesítését készítik elő Domboriban

Száztíz dombori üdülőtelepi építési telek közművesítésének előkészítését kezdte meg a faddi önkormányzat.

Steinbach Zsolt

Papik Sándor, a községháza csoportvezetője elmondta: a dombori út nagyrészt még beépítetlen jobb oldalán, a dombori vízmű melletti területen találhatóak a telkek. Közülük negyvennyolc a faddi önkormányzaté, a többi pedig magánszemélyek tulajdonában van. Mivel a terület közel van a Domborit ellátó ivóvízbázishoz, a szennyvízcsatorna kiépítése bonyolult és igen drága eljárással történhetett volna csak meg. Most egy új, távlati elképzelés szerint Dombori vízellátását egy más területen levő kútból oldanák meg, így a telkek közművesítése olcsóbban is kivitelezhető. Ám mivel az üdülőterületi csatornahálózat kiépítésére pályázati támogatást nem lehet elnyerni, a tulajdonosoknak így is jelentős anyagi áldozatot kell vállalniuk, és össze kell fogniuk az összesen mintegy harmincmilliós beruházás érdekében.

Az önkormányzat ezért kezdte el a víziközmű társulat szervezését. Szeptember 27-én a faddi művelődési házban lakossági fórum lesz, amelyen csatlakozni lehet a társulathoz. Ami akkor jön létre, ha a tulajdonosok legalább kétharmada belép és befizeti a hozzájárulást. Ez egy telek esetében 600 ezer forint. Ebben az összegben azonban nem csak a szennyvízcsatorna kiépítése szerepel, hanem az ivóvíz, illetve a terület útjainak zúzott köves borítása is. A hozzájárulást öt év alatt, öt egyenlő részletben, illetve kedvezményesen, államilag támogatott lakástakarék-pénztári szerződés megkötésével, kisebb részletekben is ki lehet egyenlíteni. Utóbbi megoldás szerint nyolc éven keresztül havi 4.800 forintot, azaz mintegy 460 ezer forint kell befizetni. A fennmaradó összeget az állam pótolja ki.


[caption id="" align="alignleft" width="350"] Tolnai Népújság
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!